Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a anunţat că va demara controale cu privire la modul în care sunt sacrificaţi porcii domestici destinaţi consumului în următoarea perioadă, fiind transmise şi regulile minime pe care ar trebui să le respecte toţi crescătorii, pentru a evita să fie amendaţi, dar mai ales pentru a nu pune în pericol sănătatea publică.
Una din obligaţiile de bază prevăzute de legislaţie este că porcii destinaţi comercializării vor fi sacrificaţi numai în unităţi de abatorizare autorizate sanitar-veterinar. Este interzisă tăierea porcilor în scopul comercializării în orice alte spaţii.
Tot la porcii destinaţi comercializării mai există o serie de norme de bază: respectarea normelor de bunăstare a animalelor şi transportul acestora doar cu mijloace auto autorizate sanitar-veterinar. Animalele pot fi transportate doar însoţite de certificate veterinare, care să ateste că sunt sănătoase, şi de documente care să cuprindă informaţii despre traseu şi lanţul alimentar.
Referitor la porcii pentru consum propriu, în familie, DSVSA Suceava a anunţat că este permisă sacrificarea animalelor în gospodării, cu recomandarea insistentă de a se face examenul trichineloscopic, de către medicii veterinari oficiali de la Circumscripţiile Sanitar Veterinare de Control al Alimentelor din judeţul Suceava.
Ca în fiecare an, transporturile de animale vor fi verificate în trafic în următoarea perioadă, de echipaje mixte formate din inspectori sanitar-veterinari şi poliţişti.