Prezenţa unui urs de talie mare, de peste 500 de kg, prins într-un laţ metalic, în zona localităţii Crucea, a pus în alertă ieri autorităţile sucevene.
Mobilizarea de forţe – silvicultori, jandarmi, poliţişti şi veterinari - pentru eliberarea animalului captiv, care putea deveni oricând foarte violent, a fost îngreunată de noile prevederi legislative, care nu permit nici măcar tranchilizarea ursului fără un acord expres al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Demersurile făcute în acest sens de Garda Forestieră Suceava în colaborare cu Prefectura Suceava au fost încununate de succes după ce telefoanele s-au „înroşit” timp de câteva ore, între cei de la Suceava şi cei de la Bucureşti, pentru parcurgerea tuturor cutumelor oficiale şi eliberarea actelor necesare.
Numai că ursul nu a mai aşteptat să se lămurească autorităţile cum e mai bine de procedat în astfel de situaţii şi nici aprobarea ministrului Mediului pentru a fi tranchilizat şi apoi eliberat din capcana în care a intrat, în căutarea hranei.
După mai multe ore de sforţări, ursul a reuşit să se elibereze singur, tocmai când veterinarii se pregăteau să îl împuşte cu arma cu tranchilizante, băgându-i în sperieţi pe cei care se aflau în apropiere şi care au văzut cum ursul se ridică singur şi pleacă. Printre cei care se aflau foarte aproape de animal se numără şi subprefectul Ionuţ Creţuleac, care conducea operaţiunile de eliberare a ursului din laţul metalic.
Din fericire, animalul, speriat de tevatura din jurul său, a plecat singur în pădure, fără a se manifesta violent, cum s-ar fi putut întâmpla.
Rămâne de văzut dacă păţania de la Suceava va fi luată în seamă la nivel central, pentru a fi găsită o modalitate mai rapidă de intervenţie atunci când este nevoie de tranchilizarea unui animal care ajunge într-o comunitate umană sau se află într-o situaţie în care este necesar ajutorul uman, fără a mai fi nevoie de zeci de telefoane, intervenţii şi hârtii plimbate de colo-colo, care întârzie operaţiunile necesare.
( 9 dec 2016, 11:46:56