Expoziţia „Copilăria părinţilor noştri”, vernisată miercuri, la Muzeul de Istorie din Suceava, s-a bucurat de foarte mulţi vizitatori, de toate vârstele, încă de la deschidere. Pentru adolescenţi cele mai fascinante s-au dovedit a fi maşinuţele şi locomotivele chinezeşti, după care oftau toţi băieţii în perioada comunistă. De asemenea, vitrina cu păpuşi a fost atractivă pentru fetiţe, care le priveau cu nedisimulată curiozitate. Iustina, o fetiţă în clasa a IV-a la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava, ne-a spus că ”sunt cu totul altfel” decât păpuşile care le-a văzut ea până acum şi că ”păpuşile negre” sunt o premieră pentru ea. Acelaşi interes l-au arătat atât copiii, cât şi adolescenţii pentru bibelourile care în ”epoca de aur” erau, de cele mai multe ori, un indicator al standardului de viaţă.
După cum a declarat la vernisaj profesorul Iulian Pruteanu, proiectul a fost lansat de Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi Asociaţia „Patrimoniu pentru comunitate” Iaşi în luna aprilie a anului 2014, iar expoziţia s-a bucurat de un mare succes, fiind concepută de liceeni – de la alegerea temei şi strângerea obiectelor până la promovarea evenimentului şi realizarea ghidajului. ”Scopul expoziţiei a fost acela de a reda viaţa cotidiană în comunism şi, totodată, de a demonstra faptul că muzeele sunt spaţii vii, iar publicul tânăr poate contribui la reconstrucţia memoriei şi scrierea istoriei”, a spus profesorul. De asemenea, el a subliniat că ”anii din perioada comunistă, dacă îi scuturăm de ideologie, nu ne reprezintă decât pe noi”.
Expoziţia este deschisă până în 7 ianuarie
Expoziţia „Copilăria părinţilor noştri” de la Suceava este împărţită în trei secţiuni – şcoală, familie şi societate – şi cuprinde obiecte tipice perioadei: cravata şi insigne de pionier, carnetul de evidenţiere a activităţii pionerului, sticla de Pepsi-Cola, cutia de bomboane extrafine de ciocolată, lanterna Panda, muzicuţa, penarul şcolar, diapozitivele istorice sau diferite alte materiale didactice etc.
„Ne bucurăm mult să aducem expoziţia <Copilăria părinţilor noştri> la Suceava, după ce a putut fi admirată la Botoşani şi la Istanbul. Este unul dintre proiectele asociaţiei noastre, realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, care contribuie în mare măsură la recompunerea memoriei colective prin interacţiunea dintre părinţi, care au copilărit în comunism, şi copiii lor. Pe viitor, intenţionăm să itinerăm această expoziţie şi în alte oraşe ale ţării, dar şi în afara graniţelor ţării”, a declarat Iulian Pruteanu, preşedintele Asociaţiei „Patrimoniu pentru comunitate” Iaşi.
La vernisaj, din partea gazdelor au participat directorul adjunct al Muzeului Bucovinei, Ion Mareş, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Gheorghe Niţă. De asemenea, corul de tineret AXIOS a interpretat cântece şi a încheiat momentul festiv cu un concert de colinde în holul Muzeului de Istorie.
Expoziţia „Copilăria părinţilor noştri” este coordonată de Iulian Pruteanu, Corina Irimiţă şi Oana Melinte şi poate fi vizitată la Muzeul de Istorie din Suceava, în perioada 7 decembrie 2016 – 7 ianuarie 2017.