Problemele cu care se confruntă producătorul de energie termică care asigură căldura a peste 50.000 de suceveni din cauza unei modificări legislative făcute recent, fără consultarea populaţiei şi a celor direct afectaţi, ar putea fi rezolvate printr-un simplu amendament, propus de conducerea municipalităţii sucevene, care a făcut front comun cu cei de la Bioenergy.
„Am făcut demersuri la Guvern, la prim-ministru, sper să reuşim să fie introdus un amendament destul de simplu în legea privind acordarea certificatelor verzi - <cu excepţia utilizării biomasei pentru încălzirea populaţiei în sistem centralizat>, aşa cum este cazul la Suceava. Dacă s-ar pune o jumătate de frază în ordinul ministrului s-ar rezolva problema cu care ne confruntăm”, a declarat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu.
Producerea de energie termică pentru municipiul Suceava este puternic afectată de noua măsură a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, care exclude lemnul de foc şi resturile din exploatarea acestuia din categoria de biomasă certificabilă. Drept urmare, Bioenergy Suceava, care utilizează biomasă pentru producerea agentului termic, nu va mai primi certificate verzi, prin care era subvenţionat preţul redus de livrare a gigacaloriei la gardul centralei – 116 lei, fără TVA.
Solicitarea de completare a Ordinului 1534 din august 2016 al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin introducerea prevederii exprese „pentru societăţile care asigură energia termică populaţiei, să utilizeze lemnul de foc şi resturi din exploatare, ca biomasă certificabilă”, a fost făcută atât de reprezentanţii Bioenergy, cât şi de conducerea Primăriei Suceava.
„Acolo unde lemnul de foc este folosit pentru încălzirea populaţiei ar trebui să fie considerat în continuare biomasă. Mai sunt centrale termice pe biomasă în ţară, dar au scop industrial, nu se folosesc pentru încălzirea populaţiei. Nu sunt avocatul celor de la Bioenergy, dar nici nu pot fi indiferent la problema cu care se confruntă. În conformitate cu Legea 215, asigurarea căldurii şi apei calde este în atribuţiile autorităţii locale. Ca atare suntem în echipă cu cei de la Bioenergy, nu avem altă soluţie”, a adăugat edilul sucevean.
Municipiul Suceava beneficiază de cel mai mic preţ la energia termică livrată la gardul centralei, dar şi unul dintre cele mai mici tarife la consumatorul final, la populaţie, care plăteşte doar 180 de lei, cu tot cu TVA, pentru fiecare gigacalorie consumată.
( 8 dec 2016, 12:56:48