Patru inculpaţi, printre care şi omul de afaceri sucevean Dorel Ichim, au fost menţinuţi în arest şi de Curtea de Apel Suceava, în dosarul în care procurorii DIICOT fac cercetări cu privire la o grupare specializată în afaceri cu produse confiscate în vamă, în special tutun. Produsele ajungeau ilegal la afacerişti, care le comercializau şi obţineau profituri importante, prejudiciul calculat până acum cifrându-se la şase milioane de euro. Mandatele de arestare pentru 30 de zile emise la finele săptămânii trecute de Tribunalul Suceava, la propunerea procurorilor DIICOT Suceava, au fost confirmate luni de Curtea de Apel Suceava, astfel că au rămas definitive.
Dorel Ichim, de 45 de ani, din oraşul Salcea, Ilie Ivan Pitulan, de 50 de ani, din municipiul Giurgiu, Valentin Lupaşcu, de 56 de ani, un cetăţean moldovean domiciliat în localitatea Corovia din Ucraina şi poliţistul de frontieră ieşean Cătălin Căuleasunt cei patru arestaţi preventiv în acest dosar.
Conform anchetei poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Suceava, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, afacerile ilegale se derulau prin vămile Sculeni, Albiţa şi Rădăuţi Prut, cu complicitatea directă a unor vameşi.
Unul dintre beneficiarii cei mai importanţi era, rezultă din anchetă, suceveanul Dorel Ichim.
Cum se derulau afacerile ilegale
Ancheta era începută de mai multă vreme şi s-a concretizat, pe 28 noiembrie, cu organizarea unui flagrant la un fast-food de lângă Gara Iaşi, unde membrii grupării au oferit o mită de 10.000 de euro unui funcţionar public, pentru mărfuri aflate în tranzit vamal. Este vorba de produse reţinute în vamă, care, rezultă din anchetă, ajungeau pe cale ilicită la afacerişti care le valorificau mai departe.
Printre cei ridicaţi pentru audieri s-au aflat şi doi poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, unul dintre ei fiind şi arestat preventiv.
În acest caz, anchetatorii s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că la nivelul teritoriului naţional s-a cristalizat şi a activat un grup infracţional organizat, format din cetăţeni români, cetăţeni ucraineni şi ai altor state europene, care au acţionat împreună şi coordonat în vederea închiderii ilicite a tranzitului vamal pentru diferite exporturi de tutun şi de produse din tutun, prin ieşirea fictivă a acestor bunuri accizabile din spaţiul comunitar.
Ulterior, după recuperarea garanţiilor vamale depuse de comisionarul vamal din statul UE de provenienţă al produselor din tutun, acestea erau de regulă vândute de membrii grupării pe piaţa neagră europeană la preţ de dumping şi ca materie primă pentru fabricile ilegale de ţigări.
„Cei în cauză sunt bănuiţi că ar fi obţinut mărfuri aflate în tranzit vamal, interzise înstrăinării, prin comiterea de infracţiuni de corupţie şi fals. Prejudiciul estimat până la această dată este de aproximativ șase milioane de euro”, s-a arătat într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.