Expoziţiei ”Copilăria părinţilor noştri” este vernisată astăzi, 7 decembrie, la ora 13.00, la Muzeul de Istorie din municipiul Suceava.
Potrivit şefei biroului Educaţie, Marketing şi Comunicare din cadrul Muzeul Bucovinei, Iulia Roşca, ineditul acestei expoziţii constă în aceea că aceasta a fost concepută de liceenii ieşeni, de la alegerea temei până la colectarea obiectelor, promovare şi ghidaj, cărora li s-au adăugat elevi de liceu şi vizitatori din Suceava, care au contribuit cu 150 de obiecte specifice perioadei comuniste. Printre acestea se numără cămaşa de pionier, carnetul de pionier, cravata de pionier, trese de merit, diplome de merit, insigne de pionier, uniformă de miliţian, sticla de ulei, sticla de lapte, sticla de parfum, discurile de vinil, pick-upul, aparat diafocus şi diapozitive, aparat de diafilme, magnetofon, diferite materiale didactice, călimara şcolară, trusa de birou din lemn, stiloul chinezesc, cutia de cretă, cărţi de poveşti, reviste, almanahuri, manuale şcolare, bibelouri, jucării (păpuşi, maşinuţe, locomotive, jucării din lemn), steaguri ale organizaţiei de pionieri şi multe altele.
Intrarea la expoziţie este gratuită
”Scopul expoziţiei <Copilăria părinţilor noştri> este acela de a apropia muzeul de elevi, în special, şi de vizitatorii săi, în general, muzeul devenind astfel un spaţiu viu în care li se oferă acestora posibilitatea de a participa direct la reconstrucţia memoriei colective şi la scrierea istoriei. De asemenea, elevii suceveni au posibilitatea de a cunoaşte perioada la care face referire expoziţia, nu numai prin memorarea şi reproducerea cunoştinţelor transmise de către manual sau de cadrele didactice, ci şi prin contactul şi comparaţia directă cu obiectele în jurul cărora s-a scris şi se scrie istoria”, a arătat Iulia Roşca.
Ea a mai precizat că expoziţia ”Copilăria părinţilor noştri” este organizată de Muzeul Bucovinei Suceava, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi Asociaţia „Patrimoniu pentru comunitate” Iaşi. Expoziţia este interactivă, vizitatorii fiind invitaţi să se alăture iniţiativei liceenilor şi să participe şi ei cu obiecte specifice vieţii cotidiene din perioada comunistă, pentru a reconstitui atmosfera acelor ani.
La vernisaj participă şi corul de tineret Axios, care va interpreta două cântece patriotice: „Voinţa Neamului”, de Ioan Neniţescu, şi „Trei culori”, de Ciprian Porumbescu. După vernisaj corul Axios va susţine un concert de colinde în holul Muzeului de Istorie.
Expoziţia poate fi vizitată în perioada 7 decembrie 2016 – 7 ianuarie 2017. Intrarea este gratuită.