Totul a început pe 6 decembrie 1991 cu o antenă cocoţată într-un copac, care era legată de o staţie de emisie artizanală construită de universitarul Milan Crasi&asociaţii. Asociaţii fiind şi ei nişte împătimiţi ai transmisiunilor radio. Într-o încăpere situată la intrarea principală a Universităţii „Ştefan cel Mare”, pe o masă lungă erau împrăştiate cabluri legate de magnetofoane, pick-upuri şi microfoane aduse de acasă de cei vreo 20 de foarte tineri şi tineri care abia aşteptau să înceapă emisia postului de radio Top ’91. Un nume găsit de Marcel Platon şi acceptat de toţi ceilalţi.
Dar până când să fie urcată antena în pom şi să fie băgată în priză staţia de emisie artizanală a fost ideea. Ideea i-a aparţinut profesorului de termie Milan Crasi şi a fost îmbrăţişată imediat, pupată pe obraz, mângâiată pe frunte şi trimisă la treabă de rectorul Emanuel Diaconescu (Dumnezeu să-l odihnească în pace!) şi de liderul sindicatului studenţilor, Dan Adrian Coşman (Dumnezeu să-l odihnească în pace!). Într-o vreme în care multe dintre lucrurile din ţara asta funcţionau în baza legilor comuniste, inclusiv cele care nu permiteau decât posturilor de radio şi de televiziune de stat în stat să emită, nici nu ştiai la cine să te adresezi pentru a pune pe umerii radioului studenţesc o haină care să-l îmbrace într-o oarecare legalitate. Până la urmă ne-am oprit la semnătura premierului Petre Roman şi la cea a preşedintelui Televiziunii Române, Răzvan Theodorescu. Cele două semnături au cântărit greu în faţa procurorului de la Suceava care deschisese un dosar pentru emisie ilegală şi care, înţelegând în ce direcţie merg lucrurile, l-a închis după vreo câteva luni. Definitiv.
A urmat contractul de colaborare cu Secţia Română a BBC, condusă la acea vreme de Cristian Mititelu, contract prin care Radio Top Suceava avea permisiunea de a retransmite excelentele programe de ştiri şi actualităţi ale postului britanic. A venit şi intrarea în deplină legalitate, după modificarea legislaţiei şi promovarea examenului organizat de nou înfiinţatul CNA. Universitatea „Ştefan cel Mare”, Casa de Cultură Suceava, hotelul Bucovina şi sediul fostei întreprinderi de construcţii IJCM, acesta a fost traseul pe care a umblat Radio Top cu aparatura în spate. 65,9, 69,9 şi 104 au fost frecvenţele pe care a emis radioul de-a lungul şi de-a latul timpului în municipiul Suceava şi în împrejurimi. Un teritoriu care a fost depăşit cu mult, după ce emisia pe frecvenţa de 104 FM aprobată de CNA a fost completată de emisia pe internet, la adresa www.radiotop.ro.
Mihai Aurel Steiciuc, Angela Zarojanu, Sorin Iacob, Cornel Poenaru, Cristi Vlad (Dumnezeu să-l odihnească în pace!), Mihai Vlad, Sorin Revnic (Dumnezeu să-l odihnească în pace!), Radu Solomon, Gabriel Rusu, Gabriela Gherasim, Adriana Dascălu, Alina Creţu, Sanda Căinari, Rodica Iroaie, Angela Fărtăiş, Cătălina Bălăceanu, Cătălin Anchidin, Geo Alupoae, Mihai Reboşapcă, Dana Ungureanu, Mihaela Grigorean, Dana Roşu, Antonela Săcrieru, Cristina Doroftei, Ovidiu Rusu, Denis Pavliuc, Luisa Nistor, George Pascal, Cristian Motrescu, Ovidiu Doroftei, Doru Atomei, Tiberiu Avram, Mihai Atomei, Marian Bilouseac, Tudor Bălan, Tiberiu Ciubotaru, Ciprian Domnu, Emi Iftimiu, Gino Cosovan, Dan Munteanu, Corneliu Lucian Rusu şi Cezărică. Aceştia sunt doar câţiva dintre cei care în cei 25 de ani au contribuit într-un fel sau altul la ţinerea în viaţă a radioului. Credem că cei ale căror nume nu au fost pomenite vor accepte scuzele. Totuşi, au trecut 25 de ani de la prima emisie! Mulţumiri tuturor din partea actualei echipe Radio Top şi foarte multe mulţumiri foştilor, actualilor şi viitorilor noştri ascultători. Toate cele bune.
Sorin Avram
Director de programe Radio Top Suceava
( 6 dec 2016, 16:30:02