Zeci de copii şi adulţi cu dizabilităţi din judeţ, beneficiari ai centrelor sociale din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, au susţinut sâmbătă, 3 decembrie, de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, la Iulius Mall Suceava, un spectacol emoţionant, din care nu au lipsit cântecele, dansurile, scenetele, colindele, obiceiurile de iarnă şi multe alte momente artistice. Spectacolul ,,Deschide ochii! Deschide inima!”, ediţia a XI-a, a sensibilizat sufletul oricărei persoane care a ales să-şi rupă din timpul liber câteva minute, pentru a-i privi şi aplauda pe „artişti”.
Cu costume speciale, realizate de beneficiarii centrelor de copii şi adulţi din cadrul DGASPC Suceava, cu sprijinul personalului calificat din fiecare instituţie, sau costume populare, cu zeci de ore de repetiţii, persoanele cu dizabilităţi au avut prilejul în această zi să arate că sunt oameni care pun suflet, pun speranţă şi dragoste în ceea ce fac şi merită să fie văzuţi şi apreciaţi.
O gamă largă de obiecte şi suveniruri realizate de persoanele cu nevoi speciale
În acest an, pe scenă au evoluat copii şi persoane adulte cu dizabilităţi din cadrul centrelor de plasament şi din cadrul centrelor de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică sucevene, dar şi persoane cu dizabilităţi din cadrul ONG-urilor şi din cadrul Spitalului de Psihiatrie Siret.Au urcat pe scenă beneficiari de la CRRN Mitocu Dragomirnei, CRRN ,,O Nouă Șansă” Todireşti, CRRN Costâna, CRRPH ,,O Nouă Viaţă” Siret, Servicii Multifuncţionale pentru copilul aflat în dificultate Gura Humorului, CRRPH Pojorâta, Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret, Centrul de Plasament ,,Mihail şi Gavril” Solca, CRRN Sasca Mică, CRRN Zvoriştea, Servicii Multifuncţionale Fălticeni, Clubul de Zi ,,Împreună” Suceava, Centrul de Zi ,,Aripi spre Viitor” Mitocu Dragomirnei, casele de tip familial Mihoveni, Șcheia, Adâncata.
În timp ce unii ascultau şi aplaudau momentele artistice desfăşurate pe scena amenajată la etajul I al Iulius Mall, alţii admirau o gamă largă de obiecte şi suveniruri realizate de aceleaşi persoane cu nevoi speciale, dar foarte talentate, în cadrul expoziţiei cu vânzare amplasate în apropierea scenei. Anul acesta, evenimentul s-a desfăşurat sub sloganul ,,Singura dizabilitate reală a omului este incapacitatea de a simţi iubire pentru semenii săi”, iar mesajul organizatorilor a fost acela de a vedea dincolo de aparenţe, de a aprecia efortul fiecărei fiinţe de a-şi depăşi condiţia şi de a deveni conştienţi că iubirea pentru cei din jur este cea care ne face să evoluăm.
Imaginaţie şi creativitate
Spectacolul a fost prezentat de jurnalista Adriana Dascălu Bulină. În deschiderea spectacolului au urcat pe scenă, pentru un salut cordial şi câteva gânduri de încurajare pentru artişti - persoane cu nevoie speciale – şefa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, director executiv Nadia Creţuleac, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Gheorghe Niţă. Mesajul conducerii instituţiei de asistenţă socială a fost acela că „participarea la acest eveniment este benefică pentru noi toţi, dar mai ales pentru persoanele cu dizabilităţi, vedetele noastre de astăzi, deoarece le dezvoltă spiritul competitiv şi spiritul de fair-play, îmbrăţişează modele noi de socializare, îşi dezvoltă abilităţile şi talentul înnăscut, toate acestea constituind un pas foarte important pentru reinserţia socială a acestor persoane. S-a fructificat la maximum imaginaţia şi creativitatea lor, s-au pus în valoare potenţialul artistic şi capacitatea de exprimare. Rezultatele vă sunt la îndemână dacă vă îndreptaţi paşii către expoziţia cu produse de o deosebită calitate, efectuate de către beneficiarii serviciilor noastre, copii şi adulţi, în cadrul atelierelor de ergoterapie”.
Organizatori
Echipa de organizare a evenimentului a fost formată din Margareta Isăilă, director executiv adjunct, Nicoleta Daneliuc, şef serviciu, Serviciul Evaluare Complexă a Copilului cu Dizabilităţi, Cristina Doroftei, şef centru CRRN Mitocu Dragomirnei, Brînduşa Bialy, şef serviciu, Serviciul Echipe Mobile, şi Laura Bocăneţ, asistent medical principal CRRN Mitocu Dragomirnei şi coordonatoarea evenimentului, care ne-a spus că „ziua de 3 decembrie, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, are ca obiectiv, an de an, promovarea înţelegerii de către opinia publică a problemelor cu care se confruntă persoanele cu handicap şi susţinerea demnităţii, a drepturilor şi a bunăstării acestora. Este o ocazie pentru o schimbare de atitudine faţă de aceste persoane prin eliminarea barierelor în ceea ce priveşte implicarea lor în diverse sfere de activitate”.