Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Suceava, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, au efectuat, ieri, mai multe percheziţii, într-un dosar privind o grupare specializată în afaceri cu produse confiscate în vamă, în special tutun, care ajungeau ilegal la afacerişti care le comercializau şi obţineau profituri importante. Afacerile ilegale se desfăşurau prin vămile Sculeni, Albiţa şi Rădăuţi Prut, cu complicitatea directă a unor vameşi.
Unul dintre beneficiarii cei mai importanţi era, rezultă din anchetă, Dorel Ichim, în vârstă de 45 de ani, un sucevean din Salcea, care a ajuns, aseară, în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, reţinut pentru 24 de ore.
Dorel Ichim a fost implicat în numeroase afaceri de-a lungul timpului, o parte dintre acestea făcând obiectul unoranchete penale. Cele mai vizibile afaceri ale sale au fost cu discoteci pe care le-a deschis în Salcea.
Flagrant de 10.000 de euro
Acţiunea flagrantă coordonată de DIICOT Suceava a început de pe 28 noiembrie, când poliţiştii suceveni, cu sprijinul Brigăzii de Jandarmi Bucureşti, au organizat un flagrant la un fast-food de lângă Gara Iaşi, unde membrii grupării au oferit o mită de 10.000 de euro unui funcţionar public, pentru mărfuri aflate în tranzit vamal. Este vorba de produse reţinute în vamă, care, rezultă din anchetă, ajungeau pe cale ilicită la afacerişti care apoi le valorificau. Un rol importat în această afacere îl avea suceveanul Dorel Ichim, au arătat anchetatorii. În cadrul acţiunii flagrante a fost identificat asupra unui alt bărbat, membru al grupării, cu dublă cetăţenie, ucraineană şi moldovenească, o legitimaţie ce poartă însemnele specifice lucrătorilor din cadrul Ministerului de Interne din Republica Ucraina.
Un amănunt important este că printre cei ridicaţi pentru audieri se află şi doi poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, care nu erau deloc străini de această afacere.
Acţiunea flagrantă începută luni a continuat şi ieri, cu 7 mandate de percheziţie domiciliară, pe raza a şase judeţe (Suceava, Galaţi, Tulcea, Bihor, Iaşi şi Botoşani).
„Cei în cauză sunt bănuiţi că ar fi obţinut mărfuri aflate în tranzit vamal, interzise înstrăinării, prin comiterea de infracţiuni de corupţie şi fals. Prejudiciul estimat până la această dată este de aproximativ 6 milioane de euro”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
Concret, mărfuri care erau confiscate în vamă şi care, potrivit legii, trebuiau să rămână în custodia vameşilor, în vederea recuperării prejudiciilor,ajungeau pe mâna unor afacerişti, care le valorificau şi apoi împărţeau profitul. Mărfurile din vamă erau acoperite ulterior fictiv, prin noi confiscări, ori prin înscrieri în fals, rezultă din cercetările poliţiştilor şi procurorilor de combatere a crimei organizate Suceava.
Pe parcursul activităţilor de cercetare şi urmărire penală s-a colaborat cu Autoritatea Naţională a Vămilor, Poliţia de Frontieră, sprijinul tehnic fiind asigurat de Direcţia de Operaţiuni Speciale, iar suportul informativ de Serviciul Român de Informaţii.
Cei şapte suspecţi au fost audiaţi ore în şir, aseară, de procurori DIICOT Suceava, şi urmau să fie luate măsuri restrictive împotriva lor. Cel mai probabil, cei mai mulţi urmau să ajungă în arestul poliţiei judeţene.