Liberalii suceveni, în frunte cu senatoarea Steliana Miron şi omul de afaceri Dumitru Mihalescul, au ţinut să omagieze momentul de acum 98 de ani, când Bucovina se unea cu patria mamă. O delegaţie formată din mai mulţi membri PNL a fost prezentă ieri la orele prânzului la statuia lui Iancu Flondor din Rădăuţi, unde a depus o coroană de flori.
„Fără acest mare om politic poate că Unirea Bucovinei cu patria mamă nu ar fi fost posibilă sau s-ar fi derulat cu dificultăţi. Noi suntem datori să-i cinstim memoria şi să-l apreciem la justa sa valoare”, a arătat senatoarea Steliana Miron.
La 28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei, întrunit în Sala Sinodală din Palatul Mitropolitan din Cernăuţi, sub preşedinţia lui Iancu Flondor, a adoptat prin vot moţiunea Unirii Bucovinei cu Regatul României, prin care s-a hotărât "Unirea necondiţionată şi pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru, cu Regatul României". Documentul original al Proclamaţiei din 15/28 noiembrie 1918 de Unire a Bucovinei cu Regatul României se găseşte în Fondul personal Iancu Flondor din Arhivele Naţionale ale României.
Moţiunea de Unire a fost adoptată cu unanimitate de voturi, toţi cei 74 de membri care au fost prezenţi la Congresul General al Bucovinei dându-şi acordul pentru revenirea Bucovinei în vechile graniţe.