Şedinţa solemnă a Consiliului Judeţean Suceava, întrunită ieri pentru a marca Ziua Bucovinei, a început cu intonarea Imnului de Stat al României şi a fost binecuvântată de ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a evocat momentul Unirii fostului Ducat al Bucovinei cu Regatul României, la 28 noiembrie 1918, contextul istoric în care acest act a fost săvârşit, precum şi două personalităţi marcante, Iancu Flondor şi Ion Nistor, cu rol hotărâtor în realizarea unirii. ”Avem obligaţia să lăsăm şi noi ceva în urmă şi să aducem un omagiu înaintaşilor noştri care au săvârşit actul unirii”, a spus Flutur, la sfârşitul discursului său.
Despre datorii a vorbit şi ÎPS Pimen, care a spus că ”se cade să ne aplecăm mai mult asupra istoriei poporului nostru, asupra istoriei Bucovinei” şi a amintit lupta dusă de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor pentru dobândirea proprietăţilor deţinute de fostul Fond Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei.
ÎPS Pimen: ”Resursele ţării au fost vândute la străini, de trădători din sânul nostru!”
”Avem de luptat, cei de aici, de a trăi în unire ca fii ai acestui pământ. Avem datoria sfântă de a îngriji aceste valori de patrimoniu unice în lume. Nici o provincie, nici un judeţ nu are atâtea valori şi avem datoria de a le îngriji prin posibilităţile lăsate de ctitori, nu prin cerşit la Guvern şi la Uniunea Europeană. Statul nu poate acoperi valoarea pentru îngrijirea valorilor de patrimoniu aflate în proprietate privată, cum este a noastră, decât pe jumătate. (...) Poporul român din Bucovina sare în foc pentru aceste valori de patrimoniu, dar să aibă cu ce. Bucovinenii muncesc exemplar, dar cui să vândă produsele lor şi cu cât? Dăm de pomană. Resursele ţării au fost vândute la străini, de trădători din sânul nostru. Veniturile ţării acolo merg, în afara ţării!”, a spus cu glas puternic ÎPS Pimen.
Singurul consilier judeţean invitat de Flutur să ia cuvântul, ”îndreptăţit s-o facă datorită legăturilor pe care le are atât cu Bucovina de Nord, cât şi cu cea de Sud”, a fost Mihai Grozavu, de la PSD. Acesta s-a declarat onorat de alegere şi a explicat că părinţii săi sunt originari din nordul Bucovinei, iar el s-a născut ”pe drum”, către Bucovina de Sud. Grozavu a subliniat importanţa păstrării legăturilor între cele două regiuni istorice şi a cooperării transfrontaliere.
Ultima parte a şedinţei solemne a fost rezervată diplomelor de ”Cetăţean de Onoare” acordate post-mortem pentru Iancu Flondor şi Ion Nistor, înmânate nepoatei lui Iancu Flondor, Maria Ioana Miclescu, şi directorului Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, la rugămintea nepoţilor academicianului Ion Nistor. Maria Ioana Miclescu a mulţumit consilierilor judeţeni, ”tuturor celor care au făcut cu putinţă această adunare emoţionantă” şi a apreciat modul în care sucevenii au cinstit memoria bunicului său, Iancu Flondor.
La şedinţa festivă de ieri au mai participat, alături de consilierii judeţeni, prefectul de Suceava, Constantin Harasim, subprefectul Ionuţ Creţuleac, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, parlamentari de Suceava, şefi de instituţii descentralizate şi numeroşi primari din judeţ. Foarte mulţi dintre aceştia din urmă au purtat eşarfa tricoloră de primar.