Un tânăr în vârstă de 28 de ani, din Grăniceşti, a fost condamnat la o pedeapsă de patru ani şi patru luni de închisoare, sentinţa fiind o cumulare a unei pedepse pentru infracţiunea de trafic de droguri de risc comisă mai recent, cu o pedeapsă mai veche, pentru contrabandă cu ţigări. Andrei Roman şi-a recunoscut faptele şi a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DIICOT Suceava, cei care l-au pus sub acuzare în dosarul privind vânzarea de droguri. La finele săptămânii trecute, pe 25 noiembrie, Tribunalul Suceava nu a făcut decât să admită acordul de recunoaştere a vinovăţiei, cu pedeapsa aferentă stabilită, acord încheiat cu două zile înainte, între inculpat şi DIICOT. Acordul de recunoaştere a vinovăţiei, introdus după modificările aduse Codului Penal, urmăreşte să scurteze perioada anchetelor şi a proceselor, în cazurile în care inculpaţii îşi recunosc fapta şi acceptă pedeapsa propusă de procuror.
Vindea canabis şi haşiş, cu 70-80 de lei gramul
În luna mai a acestui an, poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava, sub coordonarea unui procuror al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, au organizat o acţiune flagrantă, care a vizat doi tineri care îşi făcuseră o ocupaţie din a procura droguri din străinătate, pe care ulterior le vindeau în judeţul Suceava. Principalii vizaţi de anchetă au fost Alin Nicolae Moloce, de 27 de ani, din Rădăuţi, şi Andrei Roman, de 28 de ani, din comuna Grăniceşti. Cei doi sunt acuzaţi că au introdus în ţară canabis şi haşiş, droguri pe care le valorificau ulterior consumatorilor interesaţi, pentru preţul de 70-80 lei gramul.
Cei doi tineri au fost probaţi inclusiv printr-un flagrant, vânzând droguri unui ofiţer Antidrog sub acoperire.
Ancheta din acest caz a plecat de la prinderea în flagrant a doi consumatori de droguri, în Suceava, care cumpăraseră cantitatea de 2,5 grame de haşiş de la cei doi inculpaţi amintiţi în acest material. Probatoriul nu a fost uşor de obţinut, în condiţiile în care cei doi, au arătat anchetatorii, erau foarte prudenţi şi căutau doar clienţi cât mai de încredere, apropiaţi de cercul lor de cunoştinţe.
Andrei Roman a primit un an şi patru luni de închisoare pentru trafic de droguri de risc. El avea însă la activ o condamnare la trei ani de închisoare, rămasă definitivă în mai 2015, pentru contrabandă cu ţigări, la Covasna. Iniţial, pedeapsa de trei ani a fost suspendată sub supraveghere. Cum tânărul a recidivat, automat pedeapsa se transformă în una cu executare. În aceste condiţii, cele două condamnări urmează să fie cumulate, iar Andrei Roman să aibă de executat pedeapsa de patru ani şi patru luni de închisoare. Din această pedeapsă va fi scăzută perioada de arestare preventivă şi ulterior de arest la domiciliu, de pe şase mai şi până la condamnarea definitivă.
Celălalt inculpat din acest dosar, Alin Nicolae Moloce, a încheiat şi el acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DIICOT. El a primit trei ani de închisoare pentru trafic de droguri, însă cum nu era recidivist, a beneficiat de suspendarea pedepsei, pe durata unui termen de încercare de patru ani.
Instanţa a mai dispus în dosarele cu acord de recunoaştere a vinovăţiei a celor doi, confiscarea unor cantităţi de droguri găsite asupra lor şi a unor sume de bani.