Administraţia Finanţelor Publice Suceava a stabilit un prejudiciu de nu mai puţin de 14 milioane de lei (140 de miliarde de lei vechi) la o firmă suceveană care comercializează materiale de construcţie, care nu a declarat un punct de lucru şi a folosit facturi fiscale false. Potrivit unui comunicat de presă, organele de control ale Inspecţiei Fiscale Suceava au stabilit la firma în cauză un prejudiciu total de 14 milioane de lei, din care şase milioane de lei reprezintă TVA dedusă ilegal, patru milioane de lei este impozitul pe profit neachitat, iar diferenţa reprezintă penalităţi şi majorări de întârziere. În acelaşi timp, având în vedere că exista riscul ca firma în cauză să-şi înstrăineze patrimoniul, inspectorii fiscali au dispus măsuri asiguratorii pe bunurile companiei. În comunicat se precizează că firma are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al materialelor şi minereurilor metalice. Inspectorii fiscali suceveni au constatat în urma controlului că firma nu şi-a declarat punctul de lucru, şi în acelaşi timp a întocmit mai multe facturi fiscale false. Astfel, firma a efectuat achiziţii de bunuri şi servicii de la firme la care inspectorii fiscali au stabilit că întrunesc elementele caracteristice ale unor societăţii care fac parte dintr-un circuit de eludare a legilor fiscale. În realitate firma din Suceava la care a fost stabilit prejudiciul de 14 milioane de lei avea facturi de achiziţie de la o reţea de alte şase societăţi, care la rândul lor foloseau facturi fictive. Având în vedere această situaţie, Finanţele sucevene au sesizat instituţiile de urmărire penală.
În comunicat se mai precizează că firma din Suceava achiziţiona în special materiale de construcţie, iar inspectorii fiscali au reîncadrat toate tranzacţiile, stabilind caracterul nereal al acestora.
De precizat că, potrivit legislaţiei în vigoare, nedeclararea unui punct de lucru are ca efect confiscarea tuturor veniturilor aferente activităţii ilicite din acel punct, şi constituie infracţiune la Codul Fiscal. În acelaşi timp, potrivit aceluiaşi Cod Fiscal, la stabilirea sumei unui impozit şi a unei taxe, autorităţile fiscale pot să ia în considerare o tranzacţie care nu are scop economic sau poate reîncadra forma unei tranzacţii pentru a reflecta conţinutul economic al acesteia.
Potrivit comunicatului Finanţelor sucevene, datele de identificare ale societăţii nu pot fi specificate având în vedere că în momentul de faţă se află în procedură de contestaţie, „iar pentru o echitate în faţa legii, până la stabilirea definitivă a sumelor contestate, societatea beneficiază de secretul fiscal. Doar în cazul unei hotărâri definitive şi irevocabile pot fi divulgate aceste informaţii.”