La finalul săptămânii trecute, s-a desfăşurat la Şcoala Gimnazială ,,Mihai Eminescu”din Băneşti, comuna Fântânele, cea de-a doua ediţie a concursului ,,Cămara Bunicii”.
Întrecerea a constat în realizarea de fiecare clasă a unui stand cu produse tradiţionale şi conserve de toamnă. Juriul a notat în funcţie de diversitate, aranjarea standului, precum şi de prezentarea acestuia.
La concurs au fost prezentate peste patruzeci de feluri de dulciuri – prăjituri de casă, cozonaci, plăcinte sau alivenci. De asemenea, rafturile din ,,cămară”au fost pline de compoturi, gemuri şi borcane cu dulceaţă. N-au lipsit murăturile, turtele coapte pe plită şi nici mămăliga la ceaun.
După jurizare, elevii şcolilor din Băneşti, Fântânele şi Corocăieşti au trecut la degustarea produselor, clasele făcând schimburi între produsele expuse.
La manifestare au participat, alături de elevi, dascăli din şcolile menţionate, părinţi şi bunici, alături de primarul comunei Fântânele, Sorin Hâj.
Manifestarea a fost realizată sub îndrumarea directorului Şcolii Gimnaziale ,,Mihai Eminescu,, din Băneşti, profesorul Silviu Mihai.
Pe locul I s-a clasat Clasa pregătitoare a şcolii din Băneşti – învăţător Mihaela Crihan, pe locul II Şcoala din Corocăieşti – consilierul educativ, profesor Luminiţa Dobrea şi profesor Maria Balabaşciuc, iar pe locul III Clasa a III-a a şcolii din Băneşti – învăţător Daniela Casandra.
La final, profesoara Luminiţa Dobrea, consilier educativ la Şcoala Gimnazială din Corocăieşti, adresându-se participanţilor, a spus: ,,Vă mulţumim pentru bucuria pe care ne-aţi adus-o în suflet prin participarea noastră la proiectul educaţional <Cămara Bunicii>. Acţiunea a fost un prilej de a cunoaşte un colectiv de cadre didactice care, alături de elevi, a reuşit să aducă în prezent momente binecuvântate din tradiţia sfântă a străbunicilor noştri. Cu emoţie, ne-am alăturat şi noi acţiunii organizate, pentru a aduce o modestă contribuţie la păstrarea tradiţiilor culinare româneşti, într-o societate în care, din ce în ce mai multe gospodine aleg produsele vândute în supermarket.”
Jurizarea acestei competiţii gastronomice a fost făcută de jurnalistul Gabriel Ghincea, Decanul Ordinului Consilierilor Juridici Suceava, Mihai Tănăsescu şi profesoara de desen, Florenţa Paveliuc.