Peste 6.500 de elevi suceveni fac zilnic naveta fie cu trenul, fie cu autobuzul, pentru a fi prezenţi la cursuri, numărul şcolarilor din judeţ care apelează la transportul în comun fiind unul dintre cele mai mari de la nivel naţional. Este vorba despre elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, fără a-i pune la socoteală pe cei care aleg să studieze în cadrul unor unităţi mai bine cotate şi nu la cele din oraşul sau comuna lor, aceştia din urmă nebeneficiind de decontarea navetei. Potrivit unei centralizări realizate la nivel naţional, unul din cinci elevi din învăţământul secundar superior face naveta pentru a ajunge la ore. De asemenea, peste jumătate din populaţia cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani locuieşte în mediul rural, liceele şi şcolile profesionale fiind situate în general în zona urbană.
Pentru cei peste 6.500 de elevi, ministerul vrea să deconteze integral costurile navetei, la nivel naţional fiind vorba de circa 125.000 de elevi care folosesc zilnic transportul rutier pentru a ajunge la cursuri.
Potrivit actului normativ, operatorii de transport rutier vor avea obligaţia să emită abonamente pentru transportul elevilor, pentru distanţe de până la 50 de kilometri, abonamente ce vor fi decontate integral din bugetul de stat pentru distanţe de până la 50 de kilometri.
Distanţa medie la nivel naţional pe care trebuie să o parcurgă un elev care face naveta este de 18 kilometri. Preţul mediu al unui abonament lunar pentru această distanţă este de circa 150 lei.