Cheltuielile de spitalizare a peste 100 de victime în accidente rutiere, care totalizează suma de peste 150.000 de lei, reprezintă în momentul de faţă debite pe care Spitalul Judeţean Suceava le are de recuperat. Conform legislaţiei în vigoare, dacă nu există înţelegere amiabilă între autor şi victimă, serviciile medicale sunt acoperite de Casa de Asigurări de Sănătate, însă doar provizoriu, până când litigiul penal se soluţionează, iar persoana vinovată este obligată să suporte costurile de spitalizare. Dacă persoana vinovată este chiar victima accidentului, atunci cheltuielile de spitalizare nu mai pot fi recuperate de la victimă.
Persoanele rănite în accidente primesc însă „nota de plată” la ieşirea din spital, o situaţie deloc plăcută, mai ales că oamenii se plâng că nici nu primesc foarte multe explicaţii privind cum se pot acoperi aceste costuri.
Este cazul unei familii din satul Sf. Ilie, comuna Şcheia. Pe 8 noiembrie, în jurul orei 17.30, Antilofie Drahoţchi a fost accidentat de o maşină pe bulevardul Sofia Vicoveanca, la ieşirea din Suceava spre Fălticeni. Bărbatul se întorcea de la Hagigadar şi s-a angajat în traversare printr-un loc nepermis. În zona axului drumului, omul a fost acroşat de un autoturism marca Audi, condus dinspre Fălticeni spre Suceava de un bărbat de 64 de ani, din municipiul Suceava. Victima a fost izbită puternic de partea din stânga faţă a autoturismului, fiind proiectată în parbriz şi în oglinda retrovizoare a maşinii, după care a ajuns pe carosabil. Bărbatul a suferit mai multe leziuni la nivelul capului, suferind totodată şi o fractură la un braţ.
Din primele cercetări ale poliţiei a rezultat că accidentul s-a produs din cauză că pietonul a traversat neregulamentar şi fără a se asigura. De precizat şi că bărbatul era în uşoară stare de ebrietate, având o concentraţie de 0,17 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat.
După zece zile de spitalizare, pe 18 noiembrie, bărbatul din Sf. Ilie a fost externat. Soţia sa a primit o hârtie cu costurile de spitalizare, care au totalizat 3.200 de lei.
Femeia a avut un adevărat şoc când a văzut această hârtie. Totuşi, este important de ştiut că victima unui accident nu are obligaţia de a plăti suma reprezentând cheltuielile de spitalizare. În mod normal, dacă în urma anchetei se va stabili că şoferul are şi el culpă, Spitalul Judeţean Suceava s-ar putea îndrepta spre acesta, în vederea recuperării banilor.
Pe de altă parte, dacă pietonul va rămâne singurul vinovat de accident, el va scăpa de plată, pentru că se consideră autoaccidentare. Şi acest fapt trebuie însă probat cu rezultatele anchetei finale în privinţa accidentului.
La general vorbind, victima unui accident trebuie să achite costurile de spitalizare doar dacă face o înţelegere amiabilă cu autorul, înţelegere care îl exonerează pe acesta de obligaţiile privind despăgubiri şi cheltuieli de spitalizare.