Palatul Victoria din Bucureşti va găzdui festivitatea de premiere a elevilor care au obţinut distincţii la olimpiadele internaţionale din anul 2016, a profesorilor care i-au pregătit, dar şi a unităţilor şcolare de unde provin elevii premiaţi.
Şapte elevi suceveni vor fi recompensaţi pentru rezultatele excepţionale obţinute în acest an, aceştia reuşind să-şi revendice două medalii de aur şi un premiul I absolut, două medalii de bronz şi trei menţiuni.
De asemenea, tinerii merituoşi vor primi stimulente financiare din partea Ministerului Educaţiei. Premiile au o valoare între 4.000 şi 12.550 de lei, în funcţie de distincţia adjudecată.
Elevii suceveni care au urcat în 2016 pe podiumul competiţiilor internaţionale sunt: Paul Florin Rebenciuc - Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava (aur şi premiul I absolut la Internaţionala de Astronomie), Sabina Calisevici - Colegiul Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc (aur la Internaţionala de Geografie), David Corneliu Turturean – Colegiul „Ştefan cel Mare” (bronz, Internaţionala de Astronomie), Anamaria Cotun - Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni (bronz, Balcaniada de Geografie), Bernadeta Balac şi Cristina Iuliana Marculeac - Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului (menţiune, Internaţionala de Limbă Polonă).
Cine sunt elevii olimpici internaţionali
Cel mai important premiu obţinut de şcoala suceveană în 2016 aparţine lui Paul Florin Rebenciuc, elev în primul an de liceu la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava. Paul Florin a reuşit să-şi adjudece premiul I absolut şi medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie, din toamna acestui an, din Bulgaria, tânărul de clasa a IX-a având cel mai mare punctaj din concurs, la secţiunea Juniori.
Antrenorul său, prof. dr. Petru Crăciun, de la Palatul Copiilor Suceava, a arătat că rezultatul obţinut de Paul „reprezintă o performanţă în premieră pentru ţara noastră”.
Aur a obţinut şi sireteanca Sabina Calisevici, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, în cadrul Olimpiadei Internaţionale de Geografie din China.
Ediţia cu numărul XIII a olimpiadei s-a desfăşurat în perioada 16-22 august, în Beijing, elevi din 47 de state participând la competiţie. Sabina a fost pregătită de prof. Radu Ciumaşu.
Una dintre medaliile cu care lotul olimpic al României s-a întors de la a II-a ediţie a Olimpiadei Balcanice de Geografie, care a avut loc în perioada 24-30 iunie a.c., în Serbia, a fost obţinută de eleva Anamaria Cotun, de la Colegiul Naţional ”Nicu Gane” din Fălticeni. Anamaria a obţinut medalie de bronz, iar meritele reuşitei sale se împart cu îndrumătorul său, prof. dr. Marcel Porof.
Bronz şi-a adjudecat şi David Cornel Turturean, elev în clasa a VIII-a la Colegiul „Ştefan cel Mare” Suceava, la Olimpiada Internaţională de Astronomie, din Bulgaria, competiţie ajunsă la cea de-a XXI-a ediţie. Tânărul a fost pregătit de prof. dr. Petru Crăciun, la Palatul Copiilor Suceava.
Bernadeta Balac şi Cristina Iuliana Marculeac, de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, au obţinut menţiune la Olimpiada de Literatură şi Limbă Polonă. Tinerele au fost coordonate de prof. Anetta Agnieszka Buzuk.
Totodată, Daniela Petrovici, proaspăt absolventă a Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava, s-a numărat printre laureaţii ediţiei din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Lectură, de la Constanţa, din perioada 1-5 septembrie.
În concurs s-au înscris competitori din România, Cipru, Republica Moldova şi Ucraina. Daniela a obţinut menţiune, fiind pregătită de prof. Gheorghe Cîrstian.
Premii de până la 12.550 de lei
Valorile stimulentelor financiare acordate de Ministerul Educaţiei pentru rezultatele obţinute la competiţiile internaţionale au o valoare între 4.000 şi 12.550 de lei. Pentru aur absolut, ministerul oferă premiul maxim, de 12.550 de lei, olimpicii cu medalie de aur vor primi 9.720 de lei, medalie de argint - 8.330 de lei, bronz - 5.950 de lei şi menţiune - 4.065 de lei. Pentru competiţiile internaţionale desfăşurate la nivel european sau regional premiile sunt uşor mai mici.
Pentru profesorii coordonatori se acordă un singur stimulent financiar, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevii săi.
Bani vor primi şi şcolile de unde provin olimpicii. Stimulentele primite se vor utiliza pentru dotări destinate, cu prioritate, disciplinei corespunzătoare obţinerii performanţei şcolare.