Ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, din India, va aduce la masa competiţională echipaje din peste 40 de ţări, România fiind prezentă cu două loturi de elevi. Vitalie Lungu, elev în clasa a XII-a în cadrul Liceului Teoretic “Ion Luca” Vatra Dornei, este singurul reprezentant al Sucevei în cadrul olimpiadei internaţionale desfăşurate în Bhubaneswar, între 9-19 decembrie 2016.
„Plecarea va fi pe 8 decembrie. În această perioadă recapitulez, mă simt pregătit pentru concurs”, a menţionat Vitalie. Lotul naţional va fi însoţit de prof. dr. Petru Crăciun, inspector în cadrul Inspectoratului Şcolar Suceava, şi universitarul Cristian Pîrghie, directorul Observatorului Astronomic din Suceava.
Vitalie Lungu este din Republica Moldova, raionul Sîngerei. Este pregătit la fizică de prof. Mioara Şaramet, iar la astronomie şi astrofizică este pregătit de prof. dr. Petru Crăciun în cadrul cercului de astronomie de la Palatul Copiilor Suceava.
Prezenţa lui Vitalie în echipa fanion a României a venit după o selecţie realizată chiar la Suceava, unde a avut loc şi pregătirea lotului restrâns la finele lunii septembrie.
Patru probe
Patru probe îi vor departaja pe cei mai buni dintre competitori - proba observaţională (proba de planetariu, hartă mută etc.), proba teoretică, de cinci ore, proba de analiză a datelor, de patru ore, şi proba pe echipe.
Circa 250 de participanţi din peste 40 de ţări sunt calificaţi în concurs, favorite fiind considerate ţările asiatice (Iran, India, Indonezia), după cum ne-a declarat Vitalie Lungu.
România va fi reprezentată în India de două echipe a câte cinci elevi fiecare. Prima echipă este sponsorizată de Ministerul Educaţiei, iar cea de-a doua echipă va participa din sponsorizări private.
Vitalie face parte din cel de-al doilea echipaj, acesta mulţumind pentru sprijin companiei Aqua Carpatica, care va susţine cea mai mare parte a costurilor deplasării, şi Primăriei Vatra Dornei.
Astrofizica şi astronomia nu se regăsesc în orarul şcolilor din ţară, astfel că elevii pasionaţi lucrează în afara programului şcolar, bazându-se pe cunoştinţele acumulate la orele disciplinelor precum fizică, matematică, geografie etc.
După terminarea liceului, Vitalie vrea să studieze fizica la Universitatea de Stat din Moscova, Rusia, urmând să susţină, la vară, examen de admitere la matematică, rusă, engleză şi fizică. Pentru studiile postuniversitare ia în calcul aprofundarea astronomiei şi astrofizicii.
În 2014, olimpiada a fost organizată la Suceava
Reamintim că în anul 2014 Suceava a găzduit cea de-a VIII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, sub organizarea Inspectoratului Şcolar Suceava, a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava şi a Societăţii Ştiinţifice „Cygnus”. Probele de concurs s-au defăşurat la Complexul "Conacul Domnesc", la Observatorul Astronomic şi pe platoul Mănăstirii Dragomirna.
Cât priveşte ediţia din 2015, rădăuţeanul Tudor Costel Creţu a fost medaliat cu argint la olimpiada organizată în Indonezia. Absolvent al Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti, actualmente Tudor este student la Universitatea Cambridge.