Ieri s-au pronunţat condamnările în cazul avocatei care a încercat să măsluiască un dosar de omor. Curtea de Apel Suceava a găsit-o vinovată pe Carmen Cricleveţ Kreisel, fostă Opaschi, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă şi a condamnat-o la 4 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere şi o perioadă de încercare de 6 ani. În acelaşi dosar a mai fost condamnat Nicuşor Şargan, fost executor judecătoresc. Acesta a primit 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru comiterea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă.
A treia persoană judecată şi condamnată în acest dosar este Dumitru Dascălu, fost decan al Baroului Bota Botoşani. Acesta a fost găsit vinovat pentru comiterea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă şi a primit 2 ani şi 6 luni cu suspendare sub supraveghere.
Instanţa a mai decis confiscarea sumei de 8.000 de euro de la Carmen Cricleveţ Kreisel, fostă Opaschi, dar şi menţinerea măsurilor sechestrului asigurător asupra sumelor de 5.240 de euro şi 11.000 de lei.
Condamnarea de ieri nu este definitivă şi poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Cum s-a derulat fapta
Procurorii DNA Suceava au explicat şi modalitatea în care cei trei inculpaţi au colaborat în comiterea infracţiunilor pentru care au fost trimişi în judecată şi găsiţi vinovaţi.
„La începutul anului 2010, cu intenţie, inculpaţii Şargan Nicuşor şi Dascălu Dumitru au sprijinit activitatea infracţională iniţiată de inculpata Kreisel Cricleveţ Carmen, fostă Opaschi, prin facilitarea relaţionării acesteia cu martorul denunţător, cu scopul de a asigura posibilitatea traficării pretinsei influenţe a inculpatei asupra unei judecătoare din cadrul Curţii de Apel Suceava – Secţia Penală, privind obţinerea unei soluţii favorabile în cauza penală în care era judecat martorul denunţător, în schimbul unor sume de bani. Tot la începutul anului 2010, inculpata Kreisel Cricleveţ Carmen a luat legătura cu martorul denunţător, persoană inculpată pentru săvârşirea unei infracţiuni de omor calificat, după care, în perioada 2010-2011, a pretins de la acesta suma totală de 18.000 euro, din care a primit efectiv 8.000 euro, pretinzând că are influenţă asupra unei judecătoare din cadrul Curţii de Apel Suceava – Secţia Penală, investită cu soluţionarea apelului declarat de martorul denunţător şi, prin prisma relaţiilor personale pe care le întreţine cu acest magistrat, dar şi prin cointeresarea sa materială, o va determina să adopte o soluţie favorabilă în cauză, în sensul de a schimba încadrarea juridică a faptei reţinută în sarcina martorului denunţător din infracţiunea de omor calificat într-o infracţiune cu un grad de pericol social scăzut, sancţionată de legea penală mult mai blând, care să-i faciliteze obţinerea unei condamnări cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei”, se arată în rechizitoriul DNA Suceava.
Dosarul în care trebuia să intervină avocata
Ion Pop, denunţătorul care a reclamat faptele de corupţie, a prezentat şi o înregistrare din momentul negocierilor pe care le-a avut cu avocata Carmen Cricleveţ Kreisel, iar la percheziţiile de acum câteva luni nu s-a găsit decât o chitanţă de 500 de lei şi nicidecum de 8.000 de euro cât s-ar fi plătit în prima tranşă.
Constantin Hogea, Ioan Dănuţ Lucaci, zis “Danezul”, şi Ion Pop au fost condamnaţi pentru faptul că în noaptea de 21 spre 22 mai 2008, l-au omorât în bătaie pe Ioan Cristinel Cajvan, un tânăr de 33 de ani din Berchişeşti.
În acea noapte, după ce a petrecut la un bar din localitatea de domiciliu, victima şi alţi doi prieteni de-ai săi au plecat la discoteca din satul vecin, de la Măzănăieşti.
În jurul orei 2:00 dimineaţa, când localul se închidea, cei trei au pornit spre casă, numai că în faţa discotecii au început să se certe cu Constantin Hogea, un localnic care se afla şi el în stare de ebrietate. Între ei a izbucnit un conflict spontan, aceştia lovindu-se reciproc cu pumnii şi picioarele. Prietenii lui Ioan Cristinel Cajvan au dat bir cu fugiţii, plecând cu maşina unuia dintre ei, lăsându-şi în urmă amicul.
Între timp, susţin anchetatorii, afară au ieşit şi Ion Pop, administratorul discotecii, şi Ioan Dănuţ Lucaci, zis „Danezul”, bodyguardul localului. Aceştia doi au sărit în ajutorul lui Hogea, lovind şi ei victima cu pumnii şi picioarele. Ioan Cristinel Cajvan a fost bătut cu o cruzime greu de imaginat, procurorii descriind în rechizitoriu faptul că în timp ce victima zăcea inconştientă cu faţa în sus, Constantin Hogea a mai lovit-o o dată cu piciorul, în zona capului, iar „Danezul” i-a aplicat o lovitură cu bâta de baseball în zona toracelui. În cele din urmă patronul discotecii şi-a dat seama de starea critică a victimei şi a sunat la 112. Din păcate, tânărul de 33 de ani era deja mort. “Danezul” şi Hogea au fost condamnaţi la câte 22 ani închisoare pentru omor calificat, în timp ce Ion Pop a primit 18 ani de închisoare