Campania de iarnă de toaletare a arborilor şi de tăiere a celor care pot reprezenta un pericol va demara de săptămâna viitoare în toate cartierele municipiului reşedinţă de judeţ.
„De săptămâna viitoare demarăm acţiunea de toaletare a arborilor, din cartierul Burdujeni, de unde se va veni înspre oraş, urmând a fi parcurse toate cartierele, în zonele unde avem solicitări de intervenţie din partea asociaţiilor de proprietari sau unde constatăm că este necesară această operaţiune de întreţinere. Deja avem peste 300 de solicitări pentru toaletări de arbori”, a anunţat viceprimarul Marian Andronache, care coordonează activitatea Direcţiei Domeniului Public, prin care se efectuează aceste operaţiuni.
Municipalitatea suceveană va acţiona cu două echipe – una la toaletări şi una la tăieri de arbori.
„Numărul solicitărilor de tăieri de arbori a trecut deja de 200. În 80% dintre cazuri sunt arbori uscaţi, din specii diverse – mesteacăn, molid, larice, dar mai ales corcoduşi şi cireşi. Cele mai multe cazuri de arbori ce reprezintă un potenţial risc sunt în zona Mărăşeşti, de unde vor şi începe tăierile, iar de acolo se va merge în cartierul George Enescu, unde, de asemeni, sunt foarte multe solicitări de intervenţii”, a adăugat viceprimarul sucevean.
Solicitările de tăiere a arborilor sunt puse în practică doar după ce se analizează fiecare caz în parte, pentru a se stabili dacă există un potenţial risc de prăbuşire al acestuia sau aduce prejudicii celor care locuiesc în acea zonă.
Mai mult, ca măsură de siguranţă, pentru ca solicitările de tăiere a arborilor să nu servească de fapt altor interese personale, precum crearea de noi locuri de parcare, cererea către primărie nu este luată în considerare dacă nu are aprobarea asociaţiei de proprietari care îi reprezintă.
Activitatea de toaletare a arborilor, precum şi cea de tăiere a celor care prezintă un potenţial pericol, chiar de este blamată de o parte dintre cetăţeni, este foarte importantă, pentru că în cazul unor fenomene meteorologice extreme, căderile de arbori şi de crengi uscate pot provoca numeroase pagube şi chiar pierderi de vieţi omeneşti, după cum s-a şi întâmplat în numeroase alte oraşe din ţară şi în Capitală.