Poliţiştii suceveni au transmis un semnal de alarmă cu privire la noi tentative de înşelăciune prin metoda accidentul. Duminica trecută, o femeie în vârstă de 87 de ani din Suceava a sesizat Poliţia municipiului Suceava că a fost sunată de persoane necunoscute, care i-au spus că nepotul ei a avut un accident şi i-au cerut în jur de 7.000 de euro. Din verificările poliţiei a rezultat că pe 20 noiembrie, în jurul orei 14.30, bătrâna a fost sunată pe telefonul fix de un „poliţist” şi un „medic”.
Povestea servită bătrânei era că nepotul ei a fost implicat într-un accident rutier în urma căruia a suferit traumatisme ce impun un transplant de plămân. Escrocii i-au spus bătrânei că operaţia costă 7.000 de euro şi i-au cerut să le transmită urgent suma de 31.500 de lei.
„Întrucât femeia de 87 de ani le-a spus autorilor că ştie despre acest mod de operare infracţional şi a refuzat să continue discuţia, aceştia au întrerupt convorbirea telefonică şi nu au mai revenit. Urmând recomandările făcute în mod constant de poliţişti, femeia l-a contactat imediat pe nepotul ei şi a realizat că s-a încercat inducerea sa în eroare. În cauză a fost întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate de Biroul de Investigaţii Criminale – Poliţia Municipiului Suceava, sub aspectul comiterii tentativei la infracţiunea de înşelăciune”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
Pentru a preveni înşelăciunile de acest gen, şi înşelăciunile în general, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Suceava, împreună cu poliţiştii de proximitate, au organizat, duminică, în zona bisericilor şi în interiorul acestora, o acţiune de informare a persoanelor vârstnice. Acţiuni similare au fost organizate şi în parcurile publice din municipiul Suceava. Poliţiştii de prevenire au stat de vorbă cu vârstnicii şi le-au transmis sfaturi şi recomandări pentru a nu da curs solicitărilor primite prin telefon, de la persoane necunoscute.
Comisarul Ionuţ Epureanu, coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul poliţiei judeţene, a declarat:
„Poliţiştii suceveni vin în ajutorul cetăţenilor şi le recomandă ca, în situaţia în care primesc un telefon în care sunt anunţaţi că o rudă a fost implicată într-un accident, să nu se impacienteze şi să verifice veridicitatea informaţiei, în primul rând apelând ruda care ar fi fost implicată în accident sau alte persoane apropiate acesteia. Dacă situaţia prezentată prin telefon se dovedeşte a fi ireală, trebuie anunţată în cel mai scurt timp poliţia, la telefonul unic de urgenţe 112 sau cea mai apropiată unitate de poliţie, reţinând cât mai multe date utile în anchetă”.