Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 nov 2016 - Anul XXI, nr. 274 (6387)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Sănătate

Primul Centru de epilepsie şi monitorizare EEG din Suceava, inaugurat ieri la Policlinica Arcadia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primul Centru de epilepsie şi monitorizare EEG din Suceava a fost inaugurat, ieri, la Policlinica Arcadia - Centru Medical Bucovina. La eveniment au participat medicul neurolog Bogdan Florea din Cluj-Napoca, iniţiatorul proiectului Telemedicină în Epilepsie în România, şi medicul Irina Oana Moisei – Constantinescu, doctor în neuroştiinţe, coordonatorul Centrului de epilepsie şi monitorizare EEG din cadrul Arcadia CMB.

Dr. Bogdan Florea a declarat că centrul de la Suceava face parte din proiectul Telemedicină în Epilepsie în România, care ”dă şansa pacienţilor să fie consultaţi şi monitorizaţi aproape de casa lor”, să fie investigaţi cu un echipament video EEG performant. ”În reţeaua de telemedicină orgoliile nu îşi au locul,  medicii se consultă între ei pe cazurile întâlnite, cer părerea unora mai experimentaţi decât ei fie în ţară, în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, fie din Elveţia, Israel, Canada sau Danemarca. Vrem să fim siguri că pacientul are un diagnostic corect şi complet, că ştie exact ce formă de epilepsie are, ce medicament i se potriveşte cel mai bine, ce efect are medicaţia, când trebuie ajustată doza, când poate întrerupe tratamentul etc.”, a afirmat medicul.

El a arătat că dr. Irina Constantinescu, medicul coordonator al centrului de la Suceava, are o experienţă de 10 ani în Elveţia, în spitale din Geneva, iar echipa pe care o conduce este formată din medici tineri şi foarte bine pregătiţi. ”Proiectul este o iniţiativă de normalitate”, a subliniat dr. Constantinescu, arătând că a revenit în România ”din entuziasm”, din dorinţa de a contribui la modul în care este practicată medicina în ţară.

Din estimările celor doi doctori, pe baza statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, circa 14.000 de suceveni ”sunt diagnosticaţi cu epilepsie sau urmează să fie”, iar cea mai mare spaimă a pacienţilor este de a nu face o criză în public, din cauza modului în care sunt priviţi de cei din jur. Asta deşi ”maşina de generat crize există în creierul fiecărui om”, conform neurologului din Cluj.

 

Diagnosticul de epilepsie are un impact uriaş asupra adolescenţilor

Dr. Florea a vorbit despre impactul uriaş pe care îl are un diagnostic de epilepsie asupra adolescenţilor, asupra familiei pacientului şi a arătat necesitatea înfiinţării unui centru de consiliere pentru aceştia.

”Știm de atenţia lor permanentă de a nu se expune unei situaţii considerate de risc, de of-ul legat de permisul de conducere, de etichetele puse de colegii de la şcoală, cei de la muncă ori de cei care îi înconjoară. Știm de îngrijorarea de a nu se lovi în timpul unei crize, chiar dacă atunci nu simt absolut nimic şi asta îi mai linişteşte.  Știm de emoţiile pe care le au membrii familiei lor de fiecare dată când sunt departe de ei. Știm şi de emoţiile părintelui când copilul lui a făcut o nouă criză, în ciuda tratamentului, şi de bucuria că dimineaţă la 4 copilul doarme şi nu a făcut o criză. Nici astăzi”, a spus dr. Florea.

Atât el, cât şi dr. Constantinescu au subliniat că de acum părinţii din judeţul Suceava nu vor mai fi nevoiţi să meargă cu copilul în braţe în centrele universitare, să cheltuiască bani şi timp pentru a ajunge la medici neurologi supraaglomeraţi.

Echipa doctoriţei Irina Constantinescu este formată din dr. Tatiana Bardan, dr. Alina Ghiaţă, dr. Maria Stănescu, dr. Mihaela Ciobanu şi dr. Ana Miron. Consultaţiile şi investigaţiile se fac pe bază de programare, de luni până vineri.

Mai menţionăm că proiectul Telemedicină în Epilepsie în România a fost realizat cu sprijinul Asociaţiei Cluburilor Lions din Cluj-Napoca şi finanţat prin turneul caritabil al World Doctors Orchestra în România. Cele şase centre epilepsie – EEG sunt Cluj-Napoca, Bucureşti, Timişoara,

Oradea, Suceava şi Baia Mare. Valoarea investiţiei este de aproximativ 120.000 de euro. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primul Centru de epilepsie şi monitorizare EEG din Suceava, inaugurat ieri la Policlinica Arcadia.
 Vizualizări articol: 4704 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primul Centru de epilepsie şi monitorizare EEG din Suceava, inaugurat ieri la Policlinica Arcadia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei