Patru echipaje de elevi şi studenţi din judeţ au fost premiate în cadrul Salonului Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret, eveniment organizat de Ministerul Tineretului şi Sportului, în perioada 16-20 noiembrie, la Romexpo, Bucureşti. Tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 35 de ani, din toată ţara, pasionaţi de cunoaştere şi dezvoltare ştiinţifică, şi-au expus invenţiile, iar delegaţia suceveană s-a întors din capitală cu un premiu I, un premiu II şi două menţiuni.
Premiul I a fost adjudecat de echipajul format din Tatiana Brighidin şi Daniel Radu Jacotă, coordonat de prof. Călin Ciufudean, cu proiectul ”Sistem de securizare psiho-somatică (EYE-GUARD)”. Premiul al II-lea a fost oferit proiectului „Sistem complex de tip multisenzor pentru detectarea incendiilor” (Pavel Popescu, Dumitru Cernuşcă, Mihaela Poienar şi prof. Dan Laurenţiu Milici).
Menţiuni au primit proiectele „Sistem automatizat de control al traficului rutier SAFE-ROUTE” aparţinând echipajului prof. Călin Ciufudean, Alexandru Teleagă, Evelin Grigoriciuc şi „Implementarea mişcărilor biologice în sisteme robotizate”, al echipei Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, format din prof. Olivia Macovei, Alexandru Petru Andruşca şi Sebastian Mihai Bejinariu.
Reamintim faptul că şapte proiecte de cercetare aparţinând elevilor şi studenţilor suceveni au fost selectate pentru a participa la salonul de inventică de la Bucureşti.
Potrivit prof. univ. dr. ing. Dan Laurenţiu Milici, „la cea de-a XIV-a ediţie a salonului de inventică au fost expuse circa 50 de lucrări, participarea fiind mai numeroasă faţă de celelalte ediţii. Practic evenimentul a reprezentat o finală a acestor proiecte, care iniţial au trecut de o etapă de preselecţie”. Acesta a mai menţionat că la ediţia din acest an au participatAndrei Popescu, secretar de stat pe politici de tineret, reprezentanţi ai Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci şi jurnalişti din domeniul ştiinţei, printre care Alexandru Mironov sau Cristian Roman.
„Acest eveniment dedicat exclusiv tinerilor aduce viitorul mai aproape şi dezvăluie calea către lumi incredibile ale imaginaţiei şi ingeniozităţii, prezentând lucrări imaginate şi construite de tineri din toată ţara, în cadrul celor trei secţiuni dedicate: Știinţe aplicate, Tehnologia Informaţiei şi Tehnologii ale viitorului”, transmit organizatorii. Aceştia au mai menţionat că acest eveniment îşi propune să ofere o abordare mai largă a noţiunii de inventică şi creativitate şi să îndrepte atenţia tinerilor spre o societate a viitorului.