Silvicultorii suceveni s-au mobilizat şi în această toamnă pentru a efectua ample lucrări de regenerare a pădurilor, astfel încât, pe lângă campania de împăduriri de primăvară, alte zeci de hectare de pădure au fost refăcute recent prin plantarea de puieţi de arbori din pepinierele proprii.
„Cheia gestionării eficiente a pădurii este regenerarea ei continuă. De aceea, prin programul de regenerare a pădurilor în toamnă au fost efectuate împăduriri pe o suprafaţă totală de 22 de hectare, semănături directe în terenuri neregenerate pe o suprafaţă de două hectare, completări curente în plantaţii, pe o suprafaţă de două hectare, şi refaceri plantaţii calamitate, pe alte două hectare. Aceste lucrări au fost executate la ocoalele silvice Fălticeni, Dolhasca, Pătrăuţi, Adâncata şi Marginea, cu puieţi din specii de foioase”, a declarat şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.
În total, în această toamnă au fost plantaţi 120.000 de puieţi de foioase din care: 55.000 puieţi salcâm, 33.000 puieţi stejar, 12.000 puieţi paltin, 11.000 puieţi frasin, 5.000 puieţi gorun şi 4.000 puieţi de cătină albă.
În plus au fost făcute şi semănături pe terenuri neregenerate, cu 226 kg de seminţe din specia gorun.
În primăvara acestui an, Direcţia Silvică Suceava a efectuat împăduriri integrale pe 1.390 hectare, fiind una dintre cele mai mari suprafeţe regenerate în campaniile de împăduriri din ultimii 5 ani.
Pentru că regenerarea pădurilor este una dintre principalele preocupări ale silvicultorilor suceveni, care gestionează cele mai mari suprafeţe împădurite din ţară, în această toamnă, în pepinierele proprii au fost înfiinţate noi culturi de puieţi de arbori, care vor fi folosiţi la campaniile viitoare de împădurire.
Astfel, pe suprafeţe care însumează 196 de ari au fost făcute semănături de brad – 37 de ari, fag - 47 ari, stejar pedunculat - 20 ari, gorun - 13 ari, diverse esenţe tari - 99 ari, tei -1 ar.
„Programul de semănături din acest an s-a stabilit în funcţie de fructificaţia la aceste specii şi de necesarul de puieţi din speciile menţionate pentru împădurirea suprafeţelor neregenerate în fond forestier de stat şi privat din anii următori”, a precizat inginerul Dorin Strugariu, şeful Biroului de Regenerare a Pădurilor din cadrul Direcţiei Silvice Suceava.
Sămânţa necesară lucrărilor de înfiinţare a culturilor de puieţi în pepiniere a fost recoltata cu muncitori zilieri din rezervaţiile de seminţe ale Direcţiei Silvice Suceava, cantitatea totală de sămânţă recoltată pentru semănături fiind de 2.437 kg.