Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) ocupă locul nouă din cele 48 de poziţii ale Clasamentului privind integritatea academică a universităţilor din România. Studiul şi ierarhizarea au fost realizate de către Societatea Academică din România, având ca parteneri Uniunea Naţională a Studenţilor din Elveţia şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.
Au fost evaluate universităţile publice româneşti, cu excepţia celor de arte, ţinând cont de transparenţa şi corectitudinea administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanţei, managementul financiar, performanţa academică şi antidiscriminare, instituţiile fiind împărţite în final pe clase grupate în raport de numărul de stele acordate (de la 5 la 0).
Evaluarea a fost realizată pentru perioada 2012-2016.
În urma analizei, Universitatea „Ştefan cel Mare” a primit trei stele, în condiţiile în care nici o universitate din România nu a primit numărul maxim de stele, respectiv 5.
Potrivit rectorului USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, „evaluarea a urmărit să cuantifice capacitatea universităţilor de a asigura integritatea procesului de educaţie. La stabilirea scorurilor finale nu s-au luat în calcul realizările comunităţilor academice în domeniul antidiscriminării, USV fiind cunoscută pentru mediul multicultural şi multiconfesional tolerant pe care îl asigură, precum şi pentru măsurile luate pentru confortul persoanelor provenite din medii defavorizate sau cu dizabilităţi. De asemenea, la capitolul meritocraţie, menţionăm vârsta tânără a multor conducători de doctorat şi a unor domenii doctorale. Cu toate acestea, Universitatea „Ştefan cel Mare”din Suceava s-a situat pe locuri de top la celelalte capitole evaluate, media celor cinci criterii aşezând instituţia noastră pe onorabilul loc nouă”.
Nepotismul, cazurile de plagiat, concursurile trucate şi averile suspecte au trimis universităţile la coada topului
Cât priveşte universităţile care au primit patru stele, acestea sunt în număr de trei, respectiv Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” Cluj Napoca şi Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi. 18 universităţi au fost cotate cu trei stele, iar zece au primit câte două stele.
Cinci instituţii au primit câte o stea, în clasament figurând şi universităţi care nu au primit nici o stea - Universitatea “Constantin Brâncuşi” Târgu Jiu, Universitatea “Aurel Vlaicu” Arad, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative Bucureşti, Universitatea “Eftimie Murgu” Reşiţa, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.
Aspectele negative principale care au condus la plasarea universităţilor în coada clasamentului au fost fenomene sau cazuri legate de nepotism, cazuri de plagiat, concursuri trucate, presiuni asupra studenţilor, averi suspecte ale rectorilor, politizarea educaţiei etc.
”Evaluarea realizată este extrem de utilă în adoptarea unor politici de corecţie şi ameliorare a strategiilor interne ale universităţilor, obiectivul instituţiei sucevene în următorii ani constând în creşterea vizibilităţii cercetării la nivel naţional şi internaţional”, au conchis reprezentanţii USV.
Procesul de evaluare s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Schimbarea mediului universitar prin implicarea studenţilor şi schimbul de bune practici”, finanţat prin Programul de cooperare elveţiano-român. Proiectul reprezintă cea de-a III-a ediţie a Coaliţiei pentru Universităţi Curate, fiind coordonat de Alina Mungiu-Pippidi, Marius Diaconescu, Andreea Petruţ şi Vlad Cherecheş.