Situaţie incertă la conducerea Şcolii Gimnaziale Salcea, unde singurul candidat înscris pentru funcţia de director al şcolii, prof. Sorin Gălăţeanu, nu a putut susţine concursul în perioada prevăzută de metodologie.
Acesta s-a lovit de refuzul comisiei de evaluare de a se întruni în componenţă completă, formulă care include, potrivit metodologiei, şi doi reprezentanţi din Primărie.
După prima probă de concurs, cei doi reprezentanţi ai autorităţii locale au refuzat să se mai implice în evaluarea candidatului pentru celelalte două probe, argumentând că nu au competenţele necesare.
Profesorul Sorin Gălăţeanu susţine că este vorba de un boicot, el nefiind agreat de cei din Primărie. Acesta a adăugat că se încearcă „fel de fel de şicane” la adresa lui, pentru a-l determina să renunţe la candidatura pentru postul de director la Şcoala din Salcea.
„La prima probă, cea scrisă, au venit cei doi membri din partea Primăriei. Dar cum probabil am luat o notă prea mare, au hotărât ca la următoarele două probe să nu mai vină. Cred că trebuia să pic la prima probă şi erau mulţumiţi. Metodologia are prevederile ei clare, însă la Salcea acestea sunt contestate. Putem vorbi de un sabotaj, pentru că fără componenţa completă a comisiei, din care trebuie să facă parte în mod obligatoriu şi reprezentanţi ai Primăriei, probele nu pot fi susţinute”, a arătat Sorin Gălăţeanu.
De altfel, Gălăţeanu a fost reprogramat de trei ori de către Inspectoratul Şcolar Suceava pentru susţinerea interviului şi pentru proba de analiză a CV-ului, însă fără succes, comisia nefiind întrunită.
Inspectoratul Şcolar Suceava a informat Ministerul Educaţiei despre cazul de la Salcea, solicitând un punct de vedere pentru clarificarea situaţiei.
Nimeni din Primărie nu vrea în comisie
La rândul său, viceprimarul oraşului Salcea, Constantin Brânzei, a arătat care au fost argumentele pentru care cei desemnaţi în evaluarea probelor de concurs au refuzat să mai facă parte din comisie.
„Iniţial, primarul oraşului a emis o decizie potrivit căreia a numit pe contabilul-şef şi jurista primăriei în comisia pentru concursul de directori. Ulterior, contabilul a hotărât să se retragă, pe motiv că nu are competenţa, nici pregătirea de a evalua candidatul. Nu a dorit să-şi asume acest lucru şi e firesc atâta timp cât nu e de competenţa dumnealui. A făcut un referat către Şcoală, Inspectoratul Şcolar şi Primărie şi şi-a argumentat decizia. Ulterior au fost numite alte două persoane, dar au refuzat şi ele să participe. Într-un final, nu a mai dorit nimeni din primărie să facă parte din respectiva comisie”. Viceprimarul Constantin Brânzei este de părere că din comisia de evaluare ar trebui să facă parte persoane care au competenţe în domeniul educaţional şi nu doar în administraţie, ca în cazul reprezentanţilor primăriei.
„Oamenii au fost mai prudenţi şi nu au vrut să participe, deşi Inspectoratul Şcolar a insistat. Nimeni nu poate face parte dintr-o comisie cu forţa”, a mai completat Brânzei.
Absenţe în comisie şi în cazul şcolii din Boroaia
Reamintim că în perioada 17 octombrie – 17 noiembrie, candidaţii pentru concursul de directori au fost evaluaţi în cadrul interviului şi a probei de evaluare a CV-ului. O situaţie similară celei de la Salcea este şi la Şcoala Gimnazială „Vasile Tomegea” Boroaia, unde comisia de evaluare nu s-a întrunit pentru susţinerea probei interviului şi probei de evaluare a CV-ului.
Din informaţiile transmise de Inspectoratul Şcolar Suceava, absenta unui membru al comisiei a fost justificată de nişte probleme de sănătate.
Cât priveşte următoarele etape ale concursului pentru ocuparea postului de director, în intervalul 21-23 noiembrie, candidaţii pot depune contestaţiile pentru proba interviului, singura care poate fi contestată.
Soluţionarea contestaţiilor şi afişarea rezultatelor finale sunt prevăzute pentru intervalul 24 noiembrie - 9 decembrie 2016. Ultima etapă a concursului - validarea în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar a rezultatelor finale şi transmiterea acestora la minister – este programată în data de 16 decembrie 2016. Mandatele directorilor promovaţi au o durată de patru ani.