Momente de panică sâmbătă la amiază în cartierul Burdujeni Sat, pe strada 22 Decembrie, ceva mai sus de sediul Poliţiei din Burdujeni. Peretele unui imobil s-a prăbuşit din senin şi a afectat şi o clădire învecinată. Acest lucru s-a întâmplat în jurul orei 14.00, dar chiar şi aşa ore bune autorităţile nu au luat nici o măsură. Abia seara, în jurul orei 20.00, autorităţile care s-au deplasat la faţa locului au decis evacuarea a 13 persoane care locuiau în aceeaşi clădire cu probleme. A fost o decizie destul de lentă, iar asta ar fi putut avea urmări nefaste pentru oamenii respectivi, printre care şi şase copii.
Asta în cazul în care reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava au spus clar că imobilul nu prezintă siguranţă, iar angajatul Inspectoratului de Stat în Construcţii a confirmat acest aspect.
Alerta s-a dat imediat după prânz. Într-o primă fază, zgomotul provocat de căderea peretelui i-a determinat pe oameni să creadă că sunt în faţa unui cutremur.
„În momentul acela eram în casă, aveam pe cineva care dădea cu var, şi deodată s-a auzit o bubuitură, iar eu am zis că e cutremur, iar când am ieşit afară zidul era căzut şi copiii erau toţi în casă”, a spus Laura Cobziuc, o femeie care locuieşte în acelaşi imobil problemă.
Acelaşi sentiment de panică şi nesiguranţă l-au avut şi alţi oameni, care nu ştiau efectiv ce se petrece. „Ce s-a întâmplat, am ieşit afară pe stradă toţi vecinii. Dar s-a auzit bubuitură? Da, bubuitură ca de la un tun şi a căzut că era toată stricată şi fărmată”, a relatat un alt bărbat.
Totuşi, situaţia putea fi mult mai gravă, şi doar norocul a făcut să nu se înregistreze victime umane. În ziua respectivă, la clădirea alăturată a familiei Roibu un bărbat realiza lucrări de izolare termică. Doar providenţa a făcut să nu scriem acum despre el la timpul trecut, mai ales că schela pe care lucra a fost efectiv măturată de zidul care s-a prăbuşit.
„Eu m-am dus până la magazin să-mi iau un pachet de ţigări şi în urma mea a căzut peretele, iar când am venit am găsit cărămizile peste schelă, peste tot. Dacă mă prindea zidul ăsta eram în altă parte”, a spus muncitorul.
Dorina Roibu şi familia ei a fost ocrotită şi ea de şansă, chiar dacă acum nu ştie de unde va scoate bani pentru a renova distrugerile provocate la propria locuinţă.
„Aveam nepoţii pe afară, putea să îi prindă zidul, iar cu câteva minute mai devreme am ieşit pe poartă să merg la magazin şi putea să mă prindă pe mine”, a spus cu groază Dorina Roibu. Trebuie menţionat că între locuinţa familiei Roibu şi cea din care s-a desprins peretele este o distanţă de doar câţiva metri, iar intrarea în cele două imobile este comună, exact pe unde s-a prăbuşit zidul de cărămidă.
Reprezentantul Primăriei Suceava a dat din colţ în colţ la întrebările jurnaliştilor
După ce panica s-a risipit, oamenii au început să-şi exprime nemulţumirile, iar după câte se pare acestea sunt justificate. Mai exact, localnicii spun că au sesizat problemele pe care le prezenta clădirea şi au adus la cunoştinţa proprietarului imobilului, respectiv Primăria Suceava, aceste aspecte încă de acum câţiva ani.
„Eu locuiesc la adresa asta de aici (n.a. - clădirea alăturată afectată de căderea peretelui), iar de trei ani de zile părinţii mei au făcut reclamaţii la primărie că zidul cade. Nu s-a făcut nimic, iar azi suntem păgubiţi de Primăria municipiului Suceava”, a spus fiul familiei Roibu.
A fost susţinut imediat de un alt vecin, care întrebat ce s-a întâmplat sâmbătă la amiază a fost extrem de supărat pe cei din Primăria Suceava: „Ce s-a întâmplat, veniţi să vedeţi, am 170 de audienţe, o stricat casa la femeie cu totul”.
Gheorghe Cusiac, şeful Serviciului pentru Protecţie Civilă şi Situaţii de Urgenţă din Primăria Suceava, prezent la faţa locului sâmbătă după-amiază, a dat din colţ în colţ când a fost întrebat de jurnalişti de ce nu s-au luat măsuri pentru a preveni un astfel de incident şi apoi şi-a amintit că aceste răspunsuri trebuie să le dea colegii din alte servicii pentru că el se ocupă doar cu situaţiile de urgenţă.
Concluziile specialiştilor de la ISU Suceava şi Inspectoratul de Stat în Construcţii nu mai necesită prea multe comentarii vizavi de siguranţa clădirii al cărei perete s-a prăbuşit.
„Având în vedere că discutăm despre o clădire veche de zeci de ani sau chiar peste o sută de ani, construită în totalitate din cărămidă pe fundaţie de piatră, care nu are în partea superioară centură care să consolideze clădirea, în momentul acesta nu prezintă siguranţă”, a arătat locotenent-colonel Gheorghe Gagiu, reprezentantul ISU Suceava. Afirmaţiile sale au fost întărite de Ştefan Costaniuc, reprezentantul Inspectoratului de Stat în Construcţii Suceava: „Deocamdată, s-a dispus evacuarea clădirii, urmează să se efectueze o expertiză tehnică de calitate, în urma căreia se va decide dacă imobilul poate fi consolidat sau trebuie demolat”.
Oamenii ameninţă că se întorc acasă, chiar dacă riscă să moară
Într-un final, s-a decis ca cele 13 persoane, printre care şase copii, să fie evacuate din clădirea respectivă şi transportate la adăpostul de noapte „Sfânta Vineri”, al asociaţiei „Lumină Lină”, din municipiul Suceava. Oamenii au acceptat cu greu să-şi părăsească locuinţa, chiar dacă aceasta nu este proprietate personală ci aparţine Primăriei Suceava, iar ei stau acolo cu chirie.
„Poate ceva o să facă cu noi, ori să o repare, ori să ne dea în altă parte pentru că e sezon de iarnă, noi avem copii care sunt la şcoală şi nu o să ne lase pe drumuri”, este nădejdea pe care o trage Laura Cobziuc.
Una dintre vecine a fost chiar mai vehementă şi crede că situaţia nu poate dura aşa prea mult timp.
„O să stăm aici în seara asta şi după aia încă o zi-două, şi după ne întoarcem, lasă să murim, iar cineva trebuie să răspundă, că doar nu o să moară degeaba 13 oameni”, a fost strigătul de revoltă al Sânzâianei Corobuţă.
Deocamdată, lucrurile sunt nesigure, iar o expertiză tehnică care se va realiza cu siguranţă nu se poate finaliza în doar câteva zile. Rămâne de văzut ce soluţii vor găsi reprezentanţii Primăriei Suceava pentru cele 13 suflete evacuate, mai ales că iarna bate la uşă.