Un sucevean în vârstă de 29 de ani a reclamat că a fost înşelat cu suma de peste 300 de lei, după ce a comandat de pe un site patru perechi de pantofi sport, însă în realitate a primit o pereche de papuci vechi. Din verificările efectuate de poliţişti a rezultând că tânărul a intrat pe un site de specialitate în vânzări de bunuri, unde a făcut o comandă pentru patru perechi de pantof sport, pentru care a avut de plătit 379 de lei, din care 340 lei reprezenta valoarea coletului, iar restul valoarea transportului. Poliţia a precizat că vânzătorul nu a dat pe site nici un fel de alte date privind localizarea sau identitatea sa.
„Ulterior, partea vătămată a desfăcut coletul, constatând că a fost înşelată prin aceea că în locul celor patru perechi de pantofi tip sport noi pe care îi comandase, în interiorul coletului se afla o pereche de pantofi tip sport uzaţi, valoarea prejudiciului fiind de 379 lei”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru infracţiunea de înşelăciune, înregistrat deocamdată cu AN (autori necunoscuţi).
Acest caz a fost prezentat de poliţişti în condiţiile în care pe piaţă sunt în plină desfăşurare campania comercială Black Friday şi multe alte oferte şi reduceri anunţate pentru perioada sărbătorilor de iarnă.
Poliţiştii au transmis un semnal cu privire la achiziţiile online, la distanţă, şi regulile minime de precauţie pe care ar trebui să şi le ia orice cumpărător.
„Poliţiştii vă recomandă să verificaţi dacă site-ul cu care faceţi tranzacţia este de încredere (dacă oferă date de identificare complete - contact, adresă, cod de înregistrare fiscală etc.) şi să analizaţi opiniile altor cumpărători, condiţiile de livrare şi de garanţie. Atacurile informatice de tip phishing urmăresc colectarea de informaţii personale, precum numerele de cont şi de card ori codurile folosite. Este indicat să nu se completeze nici un formular online în care se cer datele personale, să nu se deschidă e-mailuri de tip SPAM şi să se instaleze un program anti-phishing”, se arată într-un comunicat al poliţiei judeţene.
Poliţiştii recomandă folosirea unui serviciu de curier cu plata ramburs, ce permite deschiderea coletului la primire. În acest fel, chiar dacă plătesc ceva în plus, cumpărătorii se pot convinge că dau bani pentru ceea ce au comandat.