Construcţia depozitului de deşeuri de la Pojorâta-Mestecăniş a fost finalizată, în perioada ce vine urmând a fi proiectat şi executat drumul dintre depozit şi DN 17. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, ne-a declarat, ieri, că firma de consultanţă a trimis la mai multe laboratoare independente probe de levigat pentru analize şi rezultatele sunt aşteptate să vină până la sfârşitul lunii noiembrie. De asemenea, în jurul depozitului au fost plantaţi pini de talie mare, cu baloţi la rădăcină, pentru protecţie, şi se lucrează la un proiect de împrejmuire mai amplă. În paralel, urmare a adoptării de către Guvern a normelor de aplicare a legii privind concesiunile de servicii şi concesiunile de lucrări (Legea nr. 100/2016), Consiliul Judeţean pregăteşte documentaţia pentru scoaterea la licitaţie a activităţii de operare la ambele depozite de deşeuri, cel de la Moara şi cel de la Pojorâta-Mestecăniş. ”Ne pregătim pentru licitaţie şi sperăm ca în toamna anului viitor să fie operaţionale ambele depozite. Am ţinut cont de solicitările localnicilor şi am cerut să fie pus în aplicare tot ceea ce am convenit cu ei, de la instalaţii de supraveghere video până la transparenţa totală a activităţii”, a declarat Flutur.
Din punct de vedere juridic, situaţia terenului pe care este amplasat depozitul a fost rezolvată, acesta fiind transferat de la Consiliul Local Pojorâta în proprietatea Consiliului Judeţean Suceava.
Dacă licitaţia de operare în cadrul depozitului va fi organizată de Consiliul Judeţean Suceava, activitatea de colectare şi transport al deşeurilor va fi organizată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Suceava, din care fac parte toate cele 114 unităţi administrativ-teritoriale şi Consiliul Judeţean.
Noile norme de achiziţii publice
Conform normelor de aplicare a legii privind concesiunile de servicii şi concesiunile de lucrări, adoptate miercuri de Guvern, procedurile prevăzute de Legea privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii care sunt finalizate cu atribuirea unui contract de concesiune vor fi aplicabile doar dacă valoarea acestora depăşeşte pragul de 23.227.215 lei.
Prin acest act normativ, au fost stabilite noi reguli pentru evaluarea documentaţiilor de atribuire publicate în SEAP. ANAP va evalua, înainte de transmiterea spre publicare a invitaţiei/anunţului, conformitatea cu legislaţia aplicabilă în domeniu, cu excepţia caietului de sarcini şi a modelului de contract, în măsura în care valoarea estimată a concesiunii este egală sau mai mare cu pragul de 23.227.215 lei. Atribuirea unui contract de concesiune este rezultatul unui proces de concesionare ce se derulează în mai multe etape: etapa de planificare, fundamentare şi pregătire; etapa de organizare a competiţiei şi atribuirea contractului; etapa postatribuire contract, respectiv executarea şi monitorizarea implementării contractului. Noua abordare trebuie urmată de toate autorităţile în procesul de evaluare a ofertelor, indiferent de procedura de atribuire aleasă. Mai exact, este vorba despre defalcarea acestui proces pe faze ce se finalizează cu rapoarte intermediare care sunt comunicate ofertanţilor.
Contractele de concesiune de lucrări/servicii a căror valoare este mai mică decât pragul de 23.227.215 lei vor putea fi încheiate prin aplicarea procedurii simplificate. Aceasta se iniţiază prin publicarea în SEAP a unei anunţ de concesiune simplificat, însoţit de documentaţia de atribuire aferentă.
Fiecare entitate contractantă va avea obligaţia de a elabora un studiu de fundamentare a deciziei de concesionare atunci când intenţionează să atribuie un contract de concesiune pe termen lung.