Suceveanul Lucian Marin, student al Facultăţii de Construcţii din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, vrea să reprezinte România în cadrul celei mai importante competiţii de inginerie seismică din lume (”Seismic Design Competition”), organizată în primăvara anului viitor, în Portland, Oregon, Statele Unite ale Americii.
Pentru concurs, Lucian, alături de echipa sa, trebuie să realizeze macheta unei clădiri, de 1,5 metri înălţime, din lemn de balsa şi lipici, structură care trebuie să-şi dovedească rezistenţa în faţa a trei cutremure de mare magnitudine, simulate în laborator.
Cu toate că s-au calificat în competiţie alături de echipaje ale unor universităţi de prestigiu (California, Los Angeles, Stanford, Michigan, British Columbia), participarea studenţilor români este pusă sub semnul întrebării din cauza lipsei finanţării.
„Costurile totale ajung la suma de 28.000 de euro, asta incluzând deplasarea echipei, cheltuieli de ambasadă şi mai ales transportarea machetei, aspect foarte important având în vedere că aceasta se face în condiţii foarte stricte. Vom fi ajutaţi de Universitate şi facultate cu 20.000 de lei, însă suntem în căutarea unor sponsori care să ne sprijine în acest concurs”, a explicat Lucian Marin, căpitan de echipă.
Construcţie de 29 de etaje, uşoară şi rezistentă la cutremure de mare magnitudine
Pentru concurs, echipajul din România va realiza o machetă de 1,5 metri înălţime, cu o greutate de maximum 500 de grame, din lemn de balsa (un arbore tropical cu lemn cu densitate mică) şi lipici, structură care trebuie să-şi dovedească rezistenţa în faţa a trei cutremure de mare magnitudine, simulate în laborator.
Lucian Marin a mai arătat că „acest concurs presupune conceperea unei structuri de 29 de etaje gândită şi optimizată astfel încât să reziste la cutremure. Construcţia noastră am numit-o Tephra Tower. Scopul echipei este de a demonstra că prin muncă şi dedicare se poate ajunge la performanţă de nivel internaţional. Structura machetei experimentale este foarte sensibilă şi se poate realiza doar prin îndemânarea şi grija unor studenţi pasionaţi, cu o minte ageră şi cunoştinţe avansate”.
Rezultatul a şase luni de muncă îl vor testa în cadrul concursului, în perioada 7-10 martie 2017. Fiind deja o tradiţie pentru România, tinerii vor şi anul acesta să aducă premiul acasă.
Însă clădirea viitorului nu trebuie să fie doar rezistentă la seisme, ci trebuie să fie şi eficientă din punct de vedere economic prin maximizarea profitului prin creşterea suprafeţei şi a numărului de etaje date spre închiriere în limita suprafeţei totale permise de concurs.
„Până la forma finală a machetei, probabil vor fi alte 7-8 machete pe care le vom testa, le vom adapta, le vom aduce îmbunătăţiri, le vom identifica punctele slabe”, a precizat suceveanul.
Echipa României
Echipa de studenţi din care face parte Lucian are în componenţă opt studenţi ai Facultăţii de Construcţii şi patru studenţi de la Facultatea de Arhitectură, de la universitatea clujeană. Fiecare a trecut printr-un proces de selecţie pentru a se califica în echipajul care va reprezenta România în competiţia din SUA, unde vor participa circa 30 de echipaje din toată lumea.
Cei care vor să-i ajute pe tinerii studenţi pentru a participa la acest concurs pot lua legătura cu Lucian, la lcnmarin@gmail.com.