Societatea Română de Geografie a fost decorată cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, categoria H – „Cercetarea Ştiinţifică”, de către preşedintele României, Klaus Iohannis, festivitatea solemnă având loc marţi, 15 noiembrie, la Palatul Cotroceni.
La ceremonie au participat dascălii fălticeneni Marcel Porof şi Magda Grigoraş, preşedintele, respectiv vicepreşedintele filialei Suceava a Societăţii, invitaţi la eveniment fiind doar trei profesori din învăţământul preuniversitar din ţară.
„A fost emoţionant, frumos. Au fost prezenţi invitaţi de marcă care s-au evidenţiat prin activitatea lor, universitari, inspectori generali, o delegaţie formată din aproximativ 15 persoane”, a arătat prof. dr. Marcel Porof, de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni.
Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor a fost oferit Societăţii Române de Geografie, reprezentată de preşedintele instituţiei – prof. univ. dr. Mihai Ielenicz, „în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia deosebită la progresul ştiinţei geografiei, al susţinerii geografilor români, promovării geografiei în şcoală, precum şi în cultura română şi universală”.
Alocuţiunea preşedintelui
În cadrul ceremoniei de marţi, alături de Societatea de Geografie, a fost decorat şi Clubul Sportul Studenţesc Bucureşti.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut o alocuţiune, acesta declarând: „Mă bucur că suntem împreună astăzi pentru a celebra istoria şi activitatea a două instituţii româneşti de marcă: Societatea Română de Geografie şi Clubul Sportul Studenţesc Bucureşti.Ştiinţa şi sportul reprezintă două domenii cu tradiţie în România, domenii de performanţă, care contribuie la dezvoltarea ţării atât în aria lor specifică de activitate, cât şi prin impactul pozitiv pe care îl au asupra societăţii în ansamblu. Cred că alăturarea celor două instituţii ilustrează cum nu se poate mai bine dictonul <Mens sana in corpore sano>”.
Klaus Iohannis a menţionat că Societatea Română de Geografie a sărbătorit anul trecut 140 de ani de la înfiinţare, alăturându-se încă din anul 1875 unor instituţii similare din Berlin, Londra, Viena sau Melbourne şi contribuind la progresul geografiei şi geografilor români în şcoală, ştiinţă şi în cultura română şi universală.
Societatea a respectat de-a lungul timpului misiunea rostită la inaugurare de primul preşedinte al Societăţii, Carol I: „Lucrările ei vor fi de un folos nemărginit pentru viitorul ţării, a cărei dezvoltare economică şi politică o urmăreşte Europa cu un interes crescând”, o misiune atât de actuală şi astăzi.
Cei peste 3.500 de membri ai Societăţii Române de Geografie continuă tradiţia unor nume mari în istoria domeniului: Alexandru Cantacuzino şi Gheorghe Lahovary – fondatorii Societăţii, Simion Mehedinţi – fondatorul geografiei moderne româneşti, Constantin Brătescu sau Alexandru Obreja.
Klaus Iohannis a spus că, de-a lungul anilor, Societatea Română de Geografie a demonstrat rezilienţă, putere de adaptare, profesionalism şi dedicare faţă de scopul asumat, precum şi faţă de misiunea moştenită încă de la înfiinţare.
Şeful ţării a mai felicitat Societatea pentru contribuţia în ştiinţă, cultură, dezvoltare profesională şi performanţă, pentru dăruirea şi activitatea Societăţii în slujba ştiinţei şi a culturii.