Municipalitatea suceveană vrea să obţină, printr-un act legislativ, transferul a 161 de hectare de pădure, o parte în zona parcului Șipote şi alta în pădurea Zamca, ambele suprafeţe fiind acum gestionate de Ocolul Silvic Pătrăuţi.
Un prim pas în acest scop va fi făcut prin iniţierea unei decizii de Consiliu Local privind transferul pădurilor amenajate în scop recreativ în administrarea Primăriei Suceava, iar în baza acesteia, dar şi a unor demersuri făcute deja la Guvern şi Prefectura Suceava, de societatea civilă, se doreşte să fie iniţiat şi un act legislativ.
„La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc o discuţie la Prefectură, în prezenţa directorului Romsilva, a celor de la ITRSV, a preşedintelui Consiliului Judeţean şi a reprezentanţilor societăţii civile, care au depus liste de semnături pentru transferul parcului Șipote la Primăria Suceava. În urma discuţiilor avute am convenit că în primul rând Primăria Suceava trebuie să dea o hotărâre de Consiliu Local că doreşte aceste păduri. Drept urmare, am decis să cerem transferul pădurilor aflate pe teritoriul administrativ al municipiului Suceava, adică 55,5 hectare la parcul Șipote şi 105 hectare din pădurea Zamca”, a explicat primarul Ion Lungu.
În total, va fi solicitată transferarea către Primăria Suceava a 161,24 hectare de pădure, pentru că din parcul Șipote, o parte se află pe teritoriul administrativ al comunei Ipoteşti.
„Hotărârea de Consiliu Local va fi înmânată parlamentarilor suceveni, nu doar celor ai PNL, voi face apel la toţi să susţină acest proiect de lege, de transfer al pădurilor la Primăria Suceava. Acest lucru ne rezolvă şi cealaltă problemă pe care o sesizam, că aceste păduri, deşi se află în jurul Sucevei, generează aici oxigen şi ajută la reducerea poluării, nu sunt luate în calcul, încât nu ne încadrăm la cerinţele impuse, de 26 de mp de verdeaţă pe cap de locuitor”, a adăugat edilul sucevean.
Prin transferarea acestor păduri-parc în administrarea municipalităţii sucevene, precum şi prin trecerea lor din extravilan în intravilan, va deveni posibilă şi avizarea Planului Urbanistic General al Sucevei de către Ministerul Mediului, pentru că atunci municipiul ar avea 36 de mp de verdeaţă pe cap de locuitor.
(17 nov 2016, 15:04:28