Turneul judeţean de tenis de câmp „Cuza Open”, iniţiat de Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, s-a clasat pe cea de-a doua poziţie, la secţiunea Sport, în cadrul Galei Tineretului din România, organizată sub egida Ministerului Tineretului şi Sportului.
Evenimentul a avut loc la finele săptămânii trecute, la Timişoara, organizatorii propunându-şi să recunoască meritele tuturor celor implicaţi în proiecte şi iniţiative cu şi pentru tineri din România.
Proiectul sucevean „Cuza Open” se adresează elevilor din judeţul Suceava, în 2016 consumându-se cea de-a VI-a ediţie a turneului.
Competiţia are loc în fiecare primăvară, în săptămâna „Şcoala altfel”. De menţionat că turneul a fost desemnat în acest an, pentru a patra oară consecutiv, cea mai bună activitate sportivă din ţară desfăşurată în săptămâna „Şcoala altfel”. Jocurile s-au disputat pe terenul Colegiului Tehnic „Al. I. Cuza” şi la Complexul Sportiv Unirea.
Potrivit organizatorilor turneului, ”proiectul s-a adresat unui grup ţintă format din elevi ai şcolilor din oraşul Suceava pentru care proiectul poate contribui la promovarea valorilor educaţiei pentru sănătate, a egalităţii de şanse, precum şi la dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi relaţionare”. Aceştia au mai menţionat că este semnificativă ponderea elevilor care provin dintr-un mediu defavorizat din punct de vedere economic pentru care proiectul poate contribui la o integrare socială mai bună.
La ediţia 2016 a Galei Tineretului din România au fost înscrise în cadrul competiţiei 124 de proiecte implementate în perioada 2015-2016. În cadrul acestor proiecte au fost implicaţi 80.647 de tineri, iar valoarea totală a bugetului proiectelor se ridică la 11.055.757 de lei. Pentru fiecare din cele 10 secţiuni (antreprenoriat, cultură, includere socială, sănătate, voluntariat etc.) au fost selectaţi trei finalişti.
Juriul a fost format din reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi ai unor instituţii publice şi ai mediului privat. Proiectele finaliste au o acoperire naţională, implicând atât tineri din centre urbane mari, precum Bucureşti, Cluj-Napoca sau Timişoara, cât şi din mediul rural, precum comuna Izvoarele, din judeţul Prahova, sau Pietrari, din judeţul Vâlcea.