Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 nov 2016 - Anul XXI, nr. 269 (6382)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Acreditare Forest Stewardship Council

Pădurile de stat din judeţ beneficiază de recunoaştere internaţională a calităţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pădurile gestionate de Direcţia Silvică Suceava se numără printre cele mai bine gospodărite suprafeţe forestiere din lume, conform concluziilor unui grup de auditori internaţionali, care au confirmat că acestea corespund întru totul standardelor Forest Stewardship Council (FSC).

Întreaga activitate a Direcţiei Silvice Suceava referitoare la managementul forestier a fost verificată recent de un grup de reprezentanţii Woodmark Soil Association, unul dintre primele organisme de certificare din lume.

Auditul efectuat a evaluat atât activitatea de birou, cât şi din teren din cadrul aparatului central al Direcţiei Silvice Suceava şi al ocoalelor silvice Pătrăuţi, Adâncata, Gura Humorului şi Râşca.

Discuţiile purtate la finalul auditului au evidenţiat rezultate foarte bune ale implicării managementului în ceea ce priveşte activităţile desfăşurate în cadrul Direcţiei Silvice Suceava.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, şi în mod particular Direcţia Silvică Suceava, este certificată în sistem FSC®, sistem ce include un set de principii, criterii şi subcriterii ce vizează peste 200 de indicatori care trebuie respectaţi din punct de vedere social, al protecţiei mediului, al conservării biodiversităţii, suplimentar regulilor obişnuite de exploatare.

Certificarea reprezintă garantarea unei gospodăriri durabile şi a unei exploatări raţionale a pădurilor. Implementarea standardelor de certificare determină o abordare integrată a aspectelor de natură socială şi ecologică, care sunt vizate prin activitatea de management forestier. Printre acestea se numără acordarea unei atenţii sporite pentru protejarea ecosistemelor fragile, intensificarea eforturilor privitoare la conservarea biodiversităţii, perfecţionarea sistemului de monitorizare a activităţii, a procedurilor de analiză şi interpretare a rezultatelor monitorizării, precum şi a modului de încorporare a concluziilor rezultate în planurile amenajistice.

O componentă importantă a implementării standardelor de certificare o reprezintă și formarea unui cumpărător de masă lemnoasă avizat, conştient de importanţa achiziţionării unor produse obţinute cu respectarea strictă a mediului înconjurător, precum şi creşterea interesului firmelor de exploatare, beneficiare ale masei lemnoase certificate, în obţinerea „lanţului de custodie”.

Scopul final este cel de elaborare a unor mecanisme de urmărire a produselor lemnoase sau nelemnoase care provin din pădurile certificate, de la sursă până la consumator (cumpărătorul final). Prin aceasta, se urmărește ca întreg traseul lemnului certificat, începând de la cioată și trecând prin transport, procesare primară, secundară etc., să poată fi identificat și documentat, pentru a i se demonstra în orice moment provenienţa.

Certificarea managementului forestier reprezintă un instrument utilizat în politica forestieră actuală şi o modalitate de extindere a pieţelor produselor forestiere.

Certificarea managementului forestier în sistem FSC este un act voluntar, procesul de certificare putând fi demarat numai la solicitarea proprietarului, respectiv a administratorului pădurii respective.
Certificarea este un proces transparent, ce oferă posibilitatea factorilor interesaţi sau afectaţi să se implice în stabilirea strategiilor de management a pădurilor.

O pădure certificată este una bine gospodărită, unde există un sistem eficient de combatere a tăierilor ilegale și unde se contribuie efectiv la conservarea valorilor sociale, culturale și de mediu pe care le reprezintă și le adăpostește pădurea.

Altfel spus, certificatul de management forestier acordat reprezintă garantul unei gospodăriri durabile şi a unei exploatări responsabile a pădurilor din fondul forestier de stat administrat de Direcţia Silvică Suceava.

 

Garantul managementului forestier din Suceava, principalul organism de certificare din România

Soil Association Certification Ltd. a fost constituit în anul 1946, în Marea Britanie, fiind unul dintre primele Organisme de Certificare din lume, care a primit acreditare Forest Stewardship Council® (FSC®). În prezent, peste nouă milioane de hectare de pădure din peste 30 de ţări din Europa, Asia, Africa și America (Nord şi Sud) au fost certificate de către Soil Association.

În România, Soil Association Certification Ltd. este principalul organism de certificare, având cele mai multe certificate FSC emise, atât pentru management forestier, cât și pentru lanţ de custodie și lemn controlat.

Începând cu anul 2015, Soil Association Certification Ltd. a fost acreditat de Comisia Europeană ca Organizaţie de Monitorizare, având astfel posibilitatea să pună la dispoziţia partenerilor săi propriul sistem “due diligence”. Due diligence este obligatoriu conform Regulamentului 995/2010 al Uniunii Europene pentru acele firme (numite operatori) care comercializează pentru prima oară în spaţiul Uniunii Europene produse din lemn sau derivate.

FSC (Forest Stewardship Council) este o organizaţie independentă, neguvernamentală și non-profit apărută în anul 1993 pentru a promova un management forestier responsabil în pădurile din întreaga lume. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pădurile de stat din judeţ beneficiază de recunoaştere internaţională a calităţii.
 Vizualizări articol: 1749 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Pădurile de stat din judeţ beneficiază de recunoaştere internaţională a calităţii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei