Timp de două zile, în perioada 16-17 noiembrie, angajaţii Direcţiei Silvice Suceava participă la cel mai amplu program de instructaj şi aplicaţii practice din domeniul SSM (Securitate şi Sănătate în Muncă), care se desfăşoară în cadrul ocoalelor silvice Frasin şi Gura Humorului. Instructajul teoretic şi practic se face cu ajutorul reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă şi ai Serviciului Intern de Prevenire şi Protecţie din cadrul RNP-Romsilva, după cum a precizat şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, amploarea acestui program reprezentând o premieră la nivel naţional.
Tocmai de aceea, cursurile teoretice şi practice din cele două zile vor fi înregistrate video, pentru a fi distribuite şi la alte direcţii silvice din ţară, pentru diseminarea informaţiilor prezentate, dar şi ca model de organizare.
În programul evenimentului este cuprinsă instruirea ISU Suceava privind comportarea la incendii de clădiri şi în caz de cutremur; reducerea riscurilor de accidentare la exploatarea lemnului, inclusiv cu studii de caz prezentate de ITM Suceava; elemente de legislaţie specifică SSM – Măsuri de prevenire şi protecţie privind riscurile profesionale, dar şi probleme curente ale activităţii specifice SSM, care vor fi prezentate de specialiştii SIPP din cadrul Direcţiei Silvice Suceava.
Nu în ultimul rând, aspecte de actualitate din domeniul SSM vor fi prezentate de Serviciul Intern de Prevenire şi Protecţie din cadrul RNP-Romsilva.
Participanţii vor fi învăţaţi şi cum se acordă corect primul ajutor, cu demonstraţii practice din partea unui medic de la Medicina Muncii, dar vor beneficia şi de instructaj demonstrativ într-un parchet de exploatare a lemnului, de la pregătirea parchetului, instruirea lucrătorilor până la doborârea arborilor, de această activitate urmând să se ocupe profesori ai Grupului Școlar Silvic Câmpulung Moldovenesc.
Nu în ultimul rând, şefii de subunităţi şi responsabilii SSM vor fi testaţi în privinţa cunoştinţelor acumulate.
„SSM-ul este un proces de învăţare continuu şi are conexiuni cu toate activităţile”, a spus Cristian Tomniuc, şeful biroului SIPP din cadrul Direcţiei Silvice Suceava, care s-a ocupat de organizarea programului de instructaj şi aplicaţii practice SSM care începe de astăzi.