Lorena Mureşan, fosta şefă a Serviciului Locativ din cadrul Primăriei Suceava, a fost condamnată ieri de magistraţii de la Tribunalul Suceava la doi ani și 11 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Lorena Mureşan a fost condamnată pentru un număr de patru infracţiuni, printre care și luare de mită, iar decizia de ieri a Tribunalului Suceava nu este definitivă și poate fi atacată la instanţele superioare.
Mai multe persoane au fost ţepuite de Lorena Mureşan cu promisiunea că li se vor acorda locuinţe sociale aflate în proprietatea administraţiei locale. Disperaţi să obţină o astfel de locuinţă, oamenii i-au dat fostei angajate a Primăriei Suceava sute de milioane de lei vechi, numai că ulterior au aflat că banii au rămas în buzunarul Lorenei Mureşan.
În urmă cu un an şi jumătate, o femeie din municipiul Suceava a aflat că dosarul pe care-l avea depus la primărie pentru acordarea unei locuinţe sociale i s-a aprobat. Împreună cu Lorena Mureşan s-a deplasat în complexul din apropierea Gării Burdujeni, de pe strada Privighetorii, unde solicitantei i s-a arătat apartamentul pe care urma să-l primească.
Singura problemă era că fostul chiriaş avea o datorie de 250 de milioane de lei vechi, iar Lorena Mureşan i-a cerut femeii să-i înmâneze suma respectivă, pe care urma să o achite la Asociaţia de Locatari. Pentru a fi şi mai credibilă, Lorena Mureşan a întocmit şi un contract, iar totul părea în regulă.
Surpriză, însă, în momentul în care femeia s-a deplasat la Primăria Suceava pentru a plăti chiria lunară. Aici a aflat că respectivul contract era fals, iar suma de 250 de milioane de lei vechi nu a mai ajuns niciodată la Asociaţia de Proprietari.
A încercat să discute cu Lorena Mureşan, care i-a dat asigurări că situaţia este sub control şi că la mijloc a fost doar o neînţelegere. În final, beneficiara imobilului social a realizat că a fost victima unei escrocherii, iar acum se pregăteşte să înainteze o plângere penală.
Şi-a ţepuit şi propriile rude
Un alt caz este al unei familii care a achitat în total circa 2.500 de euro, fireşte sub acelaşi pretext al plăţii cheltuielilor restante. Culmea este că soţia este şi rudă cu Lorena Mureşan, iar acest aspect a contat şi el în relaţiile de încredere.
Dacă în prima situaţie a existat şi un contract, familia înrudită cu fosta şefă a Serviciului Locativ din Primăria Suceava a văzut aceste hârtii doar pentru câteva minute. Lorena Mureşan le-a spus că pe contract mai trebuie ştampila instituţiei şi semnătura primarului Ion Lungu. Ulterior, contractul nu a mai ajuns niciodată la potenţialii beneficiari ai locuinţei sociale.
Şi în acest caz, familia a primit cheia imobilului, iar oamenii s-au apucat de zugrăvit pentru ca după câteva săptămâni să afle că au fost victimele unei escrocherii. În prezent, oamenii au cheia apartamentului, dar cum nu există nici un contract cu Primăria Suceava, stau şi se uită neputincioşi. De altfel, după ce au analizat situaţia, sucevenii au ajuns la concluzia că nu-şi vor mai recupera niciodată paguba.
Un al treilea caz cunoscut este al unei persoane care a „sponsorizat-o” pe Lorena Mureşan cu suma de 350 de milioane de lei vechi sub acelaşi motiv al plăţii cheltuielilor. Este posibil ca celor trei victime să li se alăture şi altele, trebuie doar ca păgubiţii să aibă curajul să le facă publice.
În cursul zilei de ieri am încercat să o contactăm pe Lorena Mureşan, dar vechiul număr de telefon mobil nu mai era valabil. Potrivit unor surse, după ce a fost obligată să-şi dea demisia din funcţia de şefă a Serviciului Locativ, Lorena Mureşan ar fi părăsit Suceava, iar în acest moment s-ar afla la Oradea.