Poliţiştii suceveni au realizat la finele săptămânii trecute o acţiune mai puţin obişnuită, vizat fiind un colecţionar de cărţi vechi, care încerca să vândă lucrări din secolele XVII-XIX, bunuri care sunt susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional şi a căror comercializare se poate face doar în anumite condiţii. Bărbatul vizat de poliţiştii specializaţi de la Compartimentul pentru protejarea patrimoniului cultural naţional, D. M., din municipiul Suceava, a venit vineri la locul fixat de întâlnire, în faţa Muzeului de Istorie, cu 11 cărţi, cu o valoare de piaţă de 20.000 de euro. Ce nu a ştiut bărbatul era că cei cu care s-a întâlnit erau poliţişti sub acoperire.
Bărbatul spera să facă rost de o sumă importantă de bani, însă sunt şanse mari de a nu mai recupera cărţile ridicate de poliţişti.
Comisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a declarat: „Cu ocazia audierilor, bărbatul a declarat faptul că este colecţionar de bunuri de patrimoniu şi nu deţine documente de provenienţă ale cărţilor oferite spre vânzare, întrucât le-a achiziţionat de la diferiţi comercianţi ambulanţi din târgurile organizate în ţară”.
Cărţile au fost ridicate de poliţişti şi vor fi predate la muzeu, pentru evaluare
Conform procedurilor, bunurile au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. Lucrările vor fi înaintate spre a fi expertizate la Muzeul Bucovinei Suceava. Dacă se va dovedi că sunt bunuri de patrimoniu, acestea vor fi automat confiscate şi vor intra în patrimoniul Statului Român.
Bărbatul în vârstă de 35 de ani a fost amendat pentru încălcarea prevederilor Legii 12/1990, privind comerţul ilicit, şi Legea 182/2000, privind protejarea patrimoniului cultural naţional.
Trafic cu bunuri de patrimoniu în Suceava: săbii, baionete, monede şi cărţi vechi, confiscate de la suceveni
În ultimul an, mai multe piese care sunt susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional şi care au fost scoase la vânzare ilegal de deţinători din Suceava au fost confiscate în urma acţiunilor în flagrant ale poliţiştilor. Printre bunurile confiscate se numără săbii, o baionetă militară, un fier de călcat, monede, cărţi şi manuscrise. Persoanele prinse în timp ce încercau să comercializeze aceste bunuri s-au ales, pe lângă confiscări, cu amenzi până în 1.500 de lei.
Cum se comercializează legal bunurile vechi
Regulile privind comercializarea bunurilor de patrimoniu sunt cunoscute de destul de puţini oameni. Astfel, comercializarea bunurilor cu o vechime mai mare de o sută de ani se poate face prin intermediul unui agent economic autorizat în acest sens. Respectivul agent economic, mai exact un expert autorizat în domeniu, verifică bunul şi dacă este cazul consultă şi Direcţia de Cultură. Există două variante: fie se emite un aviz din care rezultă că respectivul bun poate fi comercializat, fie, dacă bunul are valoare deosebită, intră în patrimoniul cultural naţional, condiţii în care deţinătorul primeşte o sumă conform unui barem legal.