Profesorul de geografie Marcel Porof, de la Colegiul Naţional ”Nicu Gane” din Fălticeni, va face parte din selecta delegaţie a dascălilor invitaţi la Palatul Victoria, la ceremonia de înmânare a ordinului „Meritul Cultural” în grad de Comandor Societăţii Române de Geografie (SRG). Evenimentul va avea loc marţi. Profesorul Porof a arătat că delegaţia oficială va avea circa 15 membri, distincţia fiind oferită de preşedintele României, Klaus Iohannis, preşedintelui Societăţii de Geografie, prof. univ. dr. Mihai Ielenicz.
Pe pagina electronică a Preşedinţiei României se arată că „în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia deosebită la progresul ştiinţei geografiei, al susţinerii geografilor români, promovării geografiei în şcoală, precum şi în cultura română şi universală, preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va conferi Ordinul <Meritul Cultural> în grad de Comandor Societăţii de Geografie din România. Decorarea este făcută la propunerea ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice”.
Selectarea profesorului fălticenean pentru a lua parte la ceremonia de decernare nu a fost întâmplătoare. Îl recomandă reuşitele elevilor săi, în cei peste 25 de ani de activitate la catedră şi la Clubul Copiilor Fălticeni, pe care îl coordonează. Marcel Porof este şi preşedintele Societăţii Române de Geografie, filiala Suceava. La ceremonia de marţi va participa şi Magda Grigoraş, vicepreşedintele Societăţii de Geografie, filiala Suceava.
Societatea Geografică Română a fost înfiinţată, prin îndemnul şi aprobarea domnitorului Carol I, prin Înaltul Decret nr. 1120 din 15/27 iunie 1875, cu scopul de a reuni cercetătorii şi specialiştii români din domeniul geografiei, după modelul societăţilor ştiinţifice occidentale.
Cât despre distincţie, Ordinul „Meritul Cultural” cuprinde patru grade: Mare Ofiţer, Comandor, Ofiţer şi Cavaler.
Ordinul ”Meritul Cultural” este o decoraţie ce recompensează talentul şi serviciile deosebite aduse culturii, artei, ştiinţei şi promovării spiritului caritabil. Acesta se acordă atât cetăţenilor români şi străini, cât şi instituţiilor şi aşezămintelor publice de cultură din ţară şi străinătate, pentru talentul şi serviciile deosebite aduse culturii, artei, ştiinţei şi promovării spiritului caritabil, prin opere de creaţie, interpretare şi sociale, de impact naţional.