Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universităţii „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) a organizat, în perioada 10 – 11 noiembrie, a şaptea ediţie a conferinţei internaţionale „Student în Bucovina”, la eveniment fiind prezenţi reprezentanţi de la Universitatea din Mersin (Turcia), Universitatea Politehnică din Valencia (Spania), Universitatea din Debrecen (Ungaria), Universitatea „Yurii Fedkovici” (Ucraina), Universitatea Naţională de Tehnologii Alimentare din Kiev (Ucraina), Universitatea din Oradea, Universitatea de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Universitatea „Vasile Alescandri” din Bacău, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad" Iaşi şi Universitatea „Sapientia” Miercurea Ciuc.
Potrivit organizatorilor, această conferinţă s-a adresat exclusiv studenţilor, pentru a-i ajuta pe aceştia să deprindă interesul şi abilităţile necesare pentru cercetare începând de la nivelul studiilor de licenţă, fiecare lucrare având cel puţin câte un profesor coordonator.
Conferinţa s-a desfăşurat pe patru secţiuni: una pentru studenţii doctoranzi, una pentru studenţii de la masterat şi două pentru studenţii de la ciclul de licenţă. Conform programului conferinţei, s-au prezentat 16 lucrări la secţiunea doctorat, 17 la secţiunea masterat şi 34 de lucrări la secţiunile de licenţă.
Festivitatea de deschidere
Festivitatea de deschidere a conferinţei a avut loc joi, 10 noiembrie, în Auditoriumul ”Joseph Schmidt” al universităţii sucevene, debutând cu alocuţiunea de bun venit a rectorului USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa. Sub deviza „Tradiţie şi inovaţie”, acesta a expus oaspeţilor o serie de aspecte legate de universitatea suceveană, referitoare la infrastructura şi dotările instituţiei, la evoluţia numărului de studenţi şi a facilităţilor oferite de USV, a prezentat campusul, bazinul de înot, facultăţile şi rezultatele obţinute de universitate (clasamentul OSIM etc). Popa a amintit de oferta educaţională a USV, care însumează 50 de programe de licenţă, 36 de masterate şi 15 programe de doctorat. Cât despre invitaţii cu notorietate care au fost oaspeţi ai USV, Popa a făcut referire la Hans Klemm, ambasadorul SUA, Klaus Iohannis – preşedintele României sau Nicolae Timofti - preşedintele Republicii Moldova.
La rândul său, decanul Mircea Oroian a realizat o prezentare a facultăţii gazdă, amintind de programele de studii, dotările laboratoarelor, premiile obţinute de studenţi, evidenţiind rezultatele din cadrul concursului Ecotrophelia de la Paris. De asemenea, acesta a mulţumit prof. univ. dr. ing. Sonia Amariei, iniţiatoarea acestui eveniment.
„Această conferinţă, aflată la cea de-a şaptea ediţie, este una de tradiţie pentru Facultatea de Inginerie Alimentară şi reprezintă un punct determinant în atragerea studenţilor în cercetare. Prezenţa profesorilor şi studenţilor de la alte centre universitare româneşti şi din străinătate dovedeşte prestigiul internaţional al conferinţei şi, în acelaşi timp, reprezintă o nouă oportunitate pentru universitatea noastră de a dezvolta proiecte didactice şi de cercetare în parteneriat cu alte centre universitare. De asemenea, mă bucură prezenţa în număr mare a studenţilor de la facultatea noastră şi pe această cale mulţumesc colegilor care coordonează lucrări de cercetare la conferinţă", a punctat conf. univ. dr. ing.Mircea Oroian.