Luna decembrie va fi una aglomerată pentru angajaţii Direcţiei Domeniului Public Suceava, care vor avea de efectuat toaletarea de arbori și tăierea celor care pot reprezenta un pericol, în toate cartierele municipiului reședinţă de judeţ.
„În această perioadă centralizăm toate solicitările pentru toaletarea de arbori și tăierea celor care pot reprezenta un pericol. Deja avem solicitări de tăiere a 39 de arbori, pentru care ne-am adresat celor de la Agenţia de Protecţie a Mediului, pentru a primi aprobările necesare”, a anunţat primarul Ion Lungu.
În fiecare an numărul solicitărilor pentru tăierea de arbori este foarte mare, dar numai o parte din acestea sunt puse în practică, după ce se analizează fiecare caz în parte, pentru a se stabili dacă există un potenţial risc de prăbușire al acestuia sau aduce prejudicii celor care locuiesc în acea zonă.
Mai mult, ca măsură de siguranţă, pentru ca solicitările de tăiere a arborilor să nu servească de fapt altor interese personale, precum crearea de noi locuri de parcare, cererea către primărie nu este luată în considerare dacă nu are aprobarea asociaţiei de proprietari care îi reprezintă.
„Vin mulţi cetăţeni cu astfel de cerinţe, dar fără a avea în primul rând aprobarea asociaţiei de proprietari. Pe unii îi deranjează un copac, dar alţii nu doresc tăierea sa, de aceea problema este destul de complicată. Trebuie văzut dacă într-adevăr acel copac este un pericol, dacă trebuie tăiat, iar pentru asta, cei care au asemenea solicitări, să se adreseze în primul rând la asociaţia de proprietari”, a adăugat edilul sucevean.
Activitatea de toaletare a arborilor, precum și cea de tăiere a celor care prezintă un potenţial pericol, chiar de este blamată de o parte dintre cetăţeni, este foarte importantă, pentru că în cazul unor fenomene meteorologice extreme, căderile de arbori și de crengi uscate pot provoca numeroase pagube și chiar pierderi de vieţi omenești, după cum s-a și întâmplat în numeroase alte orașe din ţară și în Capitală.