Sucevenii dornici să înveţe tehnicile de supravieţuire, să descopere tainele munţilor, să se împrietenească cu natura, să se bucure de aventuri la înălţime, prin zăpadă, pe apă sau prin peşteri au ocazia ca, începând de luna aceasta, pentru o perioadă de aproximativ şase luni, să facă parte din Academia de Munte.
Ajunsă la cea de-a şaptea ediţie, Academia de Munte face parte din proiectul “Ia A(l)titudine”, gestionat de Asociaţia Ghizilor din Bucovina.
Cei care se înscriu au şansa de a-şi completa cunoştinţele de alpinism clasic şi hibernal, schi de tură, rafting, canyoning, speologie, supravieţuire, tehnici de prim ajutor şi altele.
Membrii asociaţiei şi colaboratorii acesteia vor susţine în regim de voluntariat cursuri teoretice şi seminarii de iniţiere în tainele activităţilor în aer liber.
Academia de Munte este o şcoală educativă la care se poate înscrie orice persoană care iubeşte natura, considerându-se că toţi cursanţii au un nivel zero de pregătire, indiferent de experienţa montană acumulată anterior.
Cei dornici să participe la cursurile Academiei de Munte sunt aşteptaţi marţi, 22 noiembrie, la ora 18:00, la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Sala E210 (corp E, etajul 2), când va avea loc prima întâlnire. Cei care nu ajung la această primă întâlnire sunt aşteptaţi în fiecare zi de marţi, la aceeaşi oră, în locaţia mai sus menţionată.
O dată pe lună are loc o aplicaţie, adică o expediţie pe munte, de două zile (de regulă în weekend) pentru a pune în practică cunoştinţele teoretice acumulate la cursuri.
Aplicaţiile se vor desfăşura în munţii Rarău, Ceahlău, Hăşmaş, Rodnei, Piatra Craiului. Costurile aplicaţiilor, adică transport, cazare şi masă, vor fi suportate de cursanţi. Acestea vor varia în funcţie de zona unde se desfăşoară aplicaţia şi de tipul de cazare (cabană/cort). Mai multe detalii vor fi furnizate în timpul cursului. La finalul şcolii cursanţii vor susţine un examen practic şi unul scris (după terminarea cursurilor şi aplicaţiilor). Celor admişi li se va elibera diploma de absolvire a academiei de munte AGB, care le dă posibilitate cursanţilor să se înscrie în asociaţie cu statutul de membru aderent, beneficiind astfel de acces la baza materială şi de reduceri la excursiile organizate de asociaţie, să urmeze cursuri de specializare ori cursurile şcolii de pregătire şi formare de monitori, având ocazia să ajungă monitori pentru şcolile montane următoare.
Vârsta minimă de participare este de 16 ani. Înscrierea se face prin completarea formularului descărcabil de pe site-ul AGB, care va fi ulterior trimis la adresa de e-mail bucovinaguides@gmail.com sau va fi predat la primele întâlniri.
Academia de Munte se desfăşoară în parteneriat cu Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava şi Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” din Fălticeni.