Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 nov 2016 - Anul XXI, nr. 265 (6378)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Istorie şi artă

Aproximativ o sută de cercetători din România, Ucraina şi Republica Moldova, reuniţi la Suceava în două simpozioane de marcă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O manifestare ştiinţifică de amploare este organizată de Muzeul Bucovinei, în parteneriat cu Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava, cu ocazia împlinirii a 98 de ani de la unirea Bucovinei cu România. Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat că la simpozioanele Artă şi civilizaţie medievală şi Bucovina – file de istorie, care vor avea loc în perioada 28-29 noiembrie a.c., sunt invitaţi circa 100 de cercetători din România - Suceava, Iaşi, Bacău, Botoşani, Neamţ, Sibiu, Bucureşti, Ploieşti, Cluj, Timişoara, Ucraina - Cernăuţi şi Kiev şi din Republica Moldova. Lucrările se vor desfăşura pe patru secţiuni: arheologie, istorie medievală, istorie modernă şi contemporană şi conservare-restaurare.

Directorul Ursu a afirmat că tot cu acest prilej va fi lansată şi medalia comemorativă Karl A. Romstorfer (1916-2016), arhitectul austriac născut în 17 martie 1854, decedat în 24 septembrie 1916 şi căruia Suceava îi datorează primele săpături arheologice la Cetatea de Scaun a Sucevei şi consolidarea părţilor ameninţate de prăbuşire, cercetarea ruinelor Cetăţii Şcheia, reconstruirea din temelii a Bisericii Mirăuţi, restaurarea clădirii bisericii de la Mănăstirea Putna, restaurarea Bisericii „Sfântul Gheorghe” de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava, dând acoperişului forma actuală din ţiglă colorat-smălţuită, restaurarea Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Solca etc.

”Este o datorie morală pe care o avem faţă de arhitectul Romstorfer. Primele colecţii ale muzeului au rezultat din descoperirile din săpăturile arheologice pe care le-a făcut la Cetatea de Scaun”, a precizat Ursu. El a mai spus că în deschidere va fi vernisată şi expoziţia permanentă „Sala Ion Nistor”, unul dintre cei mai înfocaţi susţinători ai unirii Bucovinei cu România.

 

Tablouri, tapiserii, aur, argint, pietre preţioase şi semipreţioase pentru sărbătoarea Bucovinei

În calendarul evenimentelor organizate de muzeu pentru Ziua Bucovinei mai sunt prinse încă trei evenimente. Este vorba despre expoziţia cu vânzare Mineralia II, care va avea loc în perioada 18-20 noiembrie, la Muzeul de Ştiinţele Naturii, unde sunt expuse bijuterii şi alte artefacte din pietre semipreţioase; expoziţia este realizată în colaborare cu Andrei Gorduza, din Baia Mare.

De asemenea, va fi organizată expoziţia retrospectivă „Drumul spre lumină”, cu aproximativ 100 lucrări, din care şapte tapiserii, ale regretatei artiste Angela Bolnavu Pitariu. Vernisajul va avea loc în data de 10 noiembrie, la ora 17.00, iar expoziţia va rămâne la muzeu până în data de 16 decembrie.

Ziua Bucovinei va fi sărbătorită şi prin expoziţia ”Aurul şi argintul antic al României”, cu vernisaj în data de 16 noiembrie a.c., la ora 11.00, când sucevenii vor avea ocazia să vadă comorile despre care au învăţat la orele de istorie - Tezaurul de la Pietroasa, brăţările dacice, coiful de la Coţofăneşti, bijuterii, monede, diferite vase datate între mileniul V î.Hr. şi secolul VII d.Hr. Această expoziţie va avea la vânzare şi un catalog cu cele 1.065 de piese expuse, în care se vor găsi locul descoperirii, datarea şi alte informaţii utile. Preţul de vânzare al unui catalog este de 95 de lei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproximativ o sută de cercetători din România, Ucraina şi Republica Moldova, reuniţi la Suceava în două simpozioane de marcă.
 Vizualizări articol: 2119 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproximativ o sută de cercetători din România, Ucraina şi Republica Moldova, reuniţi la Suceava în două simpozioane de marcă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei