Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 nov 2016 - Anul XXI, nr. 265 (6378)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Start

26 de partide şi organizaţii ale minorităţilor, precum şi doi independenţi îşi încep astăzi campania electorală pentru alegerile parlamentare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din data de 11 decembrie 2016, din judeţul Suceava, începe oficial astăzi. Timp de 30 de zile, până sâmbătă, 10 decembrie a.c., la ora 7:00, candidaţii pentru o funcţie de senator sau deputat vor încerca să convingă electoratul sucevean că merită să obţină un loc în Parlamentul României. Pe buletinele de vot din judeţul Suceava pentru Camera Deputaţilor vor apărea candidaţii a zece formaţiuni politice şi a 16 organizaţii ale minorităţilor naţionale, precum şi candidaturile a doi independenţi care vor să obţină un loc în camera inferioară a Parlamentului. Buletinul de vot pentru Senat, folosit în judeţul Suceava, va avea doar candidaturile a zece formaţiuni politice.

În urma tragerii la sorţi efectuate de Biroul Electoral Judeţean, pe primul loc pe buletinele de vot pentru Senat şi Camera Deputaţilor va fi lista de candidaţi a PNL Suceava, iar apoi vor fi, în ordine, listele depuse de ALDE Suceava, Partidul Social Democrat, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, Partidul Uniunea Salvaţi România, Partidul România Mare, Partidul Alianţa Noastră România, Partidul Mişcarea Populară, Partidul România Unită şi Partidul Ecologist Român. Separat, buletinul de vot pentru Camera Deputaţilor este completat cu listele depuse la nivel naţional de 16 organizaţii ale minorităţilor naţionale şi cu cele două candidaturi independente, respectiv Ioan Costel Ciobanu şi Alexandru Paziuc. În judeţul Suceava vor fi aleşi patru senatori şi zece deputaţi.

 

Bannerele amplasate de unele partide în judeţ trebuie să dispară începând de astăzi

Potrivit legislaţiei în vigoare, în campania electorală candidaţii, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, precum

şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nici o discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei şi a celorlalte mijloace de informare în masă. Pe perioada campaniei electorale, candidaţilor trebuie să li se asigure, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii. Spaţiile pot fi amplasate la sediul primăriei, în şcoli, case de cultură, cămine culturale şi cinematografe. Aceste spaţii vor fi puse la dispoziţie pe bază de înţelegere cu privire la cheltuielile de întreţinere. De asemenea, este interzisă organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare, precum şi în spaţiile din şcoli în perioada de desfăşurare a cursurilor.

La fel ca şi la alegerile locale de anul acesta, candidaţii pentru un post de senator sau deputat nu mai pot folosi bannere electorale, ci doar afişele care se vor lipi doar în spaţiile special amenajate. Astfel se face că de astăzi, toate bannerele pe care unele formaţiuni politice le-au amplasat în diverse zone ale judeţului, cu numele partidului, ale candidaţilor, cu titluri de programe de guvernare sau cu siglele proprii vor trebui îndepărtate.

Obligaţia montării panourilor electorale a revenit primarilor de localităţi. Aceştia au avut ca obligaţie ca până la începerea campaniei să stabilească prin dispoziţie locuri speciale pentru afişaj electoral şi să asigure amplasarea pe panouri electorale în cadrul acestora, ţinând cont de numărul partidelor politice, al organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor care declară că depun liste de candidaţi, precum şi de candidaţii independenţi. Legea interzice candidaţilor folosirea locurilor speciale de afişaj astfel încât să împiedice folosirea acestora de către ceilalţi candidaţi. De asemenea, pe fiecare panou, fiecare partid politic, organizaţie sau candidat independent poate aplica doar două afişe electorale. Potrivit prevederilor legale, orice tip de afişaj electoral amplasat în alte spaţii decât cele de pe locurile special amenajate este complet interzis. De menţionat că în campanie sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.

Pe de altă parte, trebuie spus că în legea de organizare a alegerilor se precizează că, cu 48 de ore înainte de ziua votării, sunt interzise prezentarea de sondaje de opinie sau difuzarea de spoturi de publicitare electorală.

 

Candidaţii nu vor putea oferi alegătorilor bunuri şi bani

Tot legat de campania electorală, Autoritatea Electorală Permanentă a publicat recent un Ghid al finanţării campaniei electorale pentru Senat şi Camera Deputaţilor. În document se arată că este interzisă finanţarea în orice mod a campaniei electorale de o autoritate publică, instituţie publică, regie autonomă, companie naţională, societate reglementată de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ori instituţie de credit, la care sunt acţionari majoritari statul sau unităţi administrativ teritoriale, ori de către firme care desfăşoară activităţi finanţate din fonduri publice. Interdicţia se aplică în cazul societăţilor care, cu 12 luni înainte de începerea campaniei electorale, au desfăşurat activităţi finanţate din fonduri publice.

În acelaşi timp este interzisă finanţarea în orice mod a campaniei de către

sindicate, culte religioase, asociaţii ori fundaţii, precum şi finanţarea în mod direct sau indirect, din partea unor persoane fizice care nu au cetăţenia română sau a unor persoane juridice de altă naţionalitate decât cea română, cu excepţia persoanelor fizice cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene care au domiciliul în România şi deţin calitatea de membru al partidului politic la a cărui campanie electorală contribuie financiar.

În ghidul de finanţare se mai arată că în campanie candidaţii pot folosi fonduri pentru broşuri, pliante sau alte materiale tipărite pe hârtie, precum calendare, fluturaşi sau flyere. Conform legislaţiei în vigoare, în campania electorală nu sunt permise vehicule inscripţionate cu sloganuri de campanie sau care difuzează materiale audio, organizarea de spectacole, serbări sau focuri de artificii, bannere, mesh-uri, ecrane, steaguri, panouri publicitare mobile, publicitatea luminoasă sau stradală. Și pe perioada acestei campanii, candidaţii pentru Senat sau Camera Deputaţilor nu au voie să ofere alegătorilor pixuri, căni, ceasuri, tricouri, jachete, veste, şepci, sacoşe, găleţi, brichete sau alimente. Mai mult, oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorilor să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 26 de partide şi organizaţii ale minorităţilor, precum şi doi independenţi îşi încep astăzi campania electorală pentru alegerile parlamentare.
 Vizualizări articol: 1645 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
26 de partide şi organizaţii ale minorităţilor, precum şi doi independenţi îşi încep astăzi campania electorală pentru alegerile parlamentare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei