Dezvoltarea Centrului Antidiabetic din cadrul Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava şi colaborarea cu Centrul de Radiologie Intervenţională, cu aplicarea de tratamente minim invazive, au făcut ca peste 100 de pacienţi să fie salvaţi de la amputarea piciorului cu complicaţii din cauza diabetului. Dr. Mihai Creţeanu jr., radiolog intervenţionist, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că dacă în anul 2015 numărul pacienţilor trataţi prin această metodă de tratament a fost de numai 30, în acest an au fost fonduri suficiente pentru a interveni în cazul a mai mult de 100 de pacienţi.
”În 2015 am reuşit să reducem cu 50% numărul de amputaţii de la Spitalul de Urgenţă Suceava. Anul acesta am tratat toate urgenţele majore, am tratat tot ce a fost pentru a evita amputaţia majoră, de la coapsă”, a afirmat dr. Creţeanu jr. Costul unui astfel de tratament este de 1.500-2.000 de euro pentru un picior. Pentru pacienţii trataţi în acest an, finanţarea a fost asigurată astfel: 18.000 de lei de la Casa Asigurărilor de Sănătate, consumaţi în două luni; 54.000 de lei din bugetul Spitalului de Urgenţă şi peste 150.000 de lei sponsorizare de la companiile Sanofi şi Novo Nordisk. Pacientul nu plăteşte intervenţia, dar cazurile s-au rezolvat în limita fondurilor disponibile, respectiv urgenţele, nu şi pacienţii cronici.
Workshop pe tema piciorului diabetic, astăzi şi mâine, la Spitalul de Urgenţă
Dr. Creţeanu a precizat că pentru limitarea amputaţiei pacientul trebuie să ajungă la timp pentru intervenţie, şi de aceea este extrem de important ca medicii de familie şi medici din alte specialităţi decât diabet să ştie că există această modalitate de terapie.
Informarea acestora este unul dintre scopurile unui workshop care se desfăşoară astăzi şi mâine, la Spitalul de Urgenţă, organizat de Centrul Antidiabetic Judeţean şi Asociaţia de Podiatrie. Invitaţi sunt dr. Marco Manzi, de la o clinică din Italia specializată în tratamentul piciorului diabetic, echipe multidisciplinare de la clinici din Timişoara, Piteşti şi Bucureşti, medici de familie din judeţul Suceava, diabetologi din Neamţ, Bacău şi Vaslui şi medici din spitalul gazdă.
Pe lângă prezentările de caz, invitaţii din afara Sucevei vor avea ocazia să vadă condiţiile de muncă oferite de Spitalul de Urgenţă, intenţia conducerii instituţiei fiind de a atrage aici cel puţin încă un medic radiolog intervenţionist, dintre cei 20-25 care sunt în România.
Menţionăm că, potrivit specialiştilor, arteriopatia diabetică sau boala arterială periferică la diabetic apare în intervalul de vârstă 30-59 de ani într-un procent de 4,3% la diabetici. Persoanele cu arteriopatie diabetică au un risc de 10-15 ori mai mare de a dezvolta în 10 ani o boală coronariană severă faţă de cele care nu prezintă această complicaţie. De aceea, existenţa unei echipe multidisciplinare, din care să facă parte şi radiologul intervenţionist, este mai mult decât necesară.
La Spitalul de Urgenţă Suceava există o echipă multidisciplinară de îngrijire a piciorului persoanei cu diabet, dar sunt un singur chirurg vascular şi un singur radiolog intervenţionist.