Focarul de scarlatină de la Şcoala Gimnazială Nr. 4 din municipiul Suceava a panicat părinţii şi profesorii copiilor, care au luat cu asalt Direcţia de Sănătate Publică (DSP) pentru analiza exudatului faringian, în vederea depistării streptococului beta hemolitic responsabil de apariţia bolii. Ieri dimineaţă, încă de la primele ore le dimineţii, în faţa laboratorului DSP erau nu mai puţin de 38 de elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 4.
Directorul adjunct al DSP, dr. Cătălina Zorescu, face apel la părinţi să trateze situaţia cu calm, arătând că sunt doar cinci cazuri de boală confirmate. Medicul epidemiolog a arătat că părinţii copiilor de la clasa pregătitoare au refuzat pur şi simplu să permită recoltarea de exudat faringian la cabinetul medical de la şcoală pe motiv că au efectuat analiza la cabinete private în timpul vacanţei, iar acum foarte mulţi dintre părinţii elevilor de la această şcoală îşi îndrumă copii către DSP, unde analiza se face contra cost. ”Părinţii au încredere în DSP şi au preferat să recolteze aici, însă cei care vin din proprie iniţiativă sunt puşi să plătească şi sunt nervoşi, pe bună dreptate”, a afirmat dr. Zorescu. Ea a precizat că în stabilirea contacţilor şi recoltarea analizelor sunt criterii epidemiologice foarte clare, pe care instituţia le respectă. ”Nu trebuie să exagerăm, sunt boli ale copilăriei, care apar mereu şi se tratează, nu este cazul să ne isterizăm”, a mai spus dr. Zorescu.
Scarlatina este o boală eruptivă infecto-contagioasă a copilăriei, produsă de streptococul beta-hemolitic de grup A, întâlnită mai frecvent sub vârsta de 10 ani. Băieţii sunt mai des afectaţi decât fetele, iar frecvenţa este de 4-5 ori mai mare în mediul urban, faţă de mediul rural. Boala se caracterizează prin debut brusc cu febră 39-40 grade Celsius, frisoane, respiraţie accelerată, alterarea stării generale, vărsături, dureri de gât la înghiţit, roşu în gât, erupţie tegumentară, modificări caracteristice la nivelul limbii, gâtului şi feţei. Bolnavii de scarlatină se internează obligatoriu în spital pentru izolare şi tratament, cei care refuză trebuie să semneze un document în acest sens şi să se angajeze că urmează tratamentul pe propria răspundere.
Scarlatina este o boală a copilăriei care evoluează în fiecare an
Contacţii bolnavilor cu scarlatină (membrii familiei, colegii, toţi cei care au intrat în contact cu persoana bolnavă) sunt supravegheaţi clinic timp de 10 zile.
Boala se transmite pe cale respiratorie, direct - prin picăturile de salivă răspândite în atmosferă în timpul vorbirii, strănutului, râsului etc. sau indirect, prin obiecte contaminate. Mai rar, se poate transmite şi pe cale digestivă.
Izvorul de infecţie este reprezentat de bolnavii cu scarlatină, care sunt contagioşi de la sfârşitul perioadei de incubaţie (în medie 3-6 zile), în perioada de debut, în perioada de stare 1-2 zile, după începerea tratamentului cu penicilină. În absenţa tratamentului, pot fi contagioşi şi în perioada de convalescenţă, până la 10 săptămâni. Alte surse de infecţie sunt bolnavii cu angină streptococică determinată de o tulpină de streptococ beta-hemolitic care are capacitatea de a secreta toxina responsabilă de apariţia scarlatinei, precum şi bolnavii cu forme uşoare de boală, care pot trece neobservate sau purtătorii sănătoşi de streptococ beta-hemolitic tip A. Se apreciază că aproximativ 20% din populaţie este purtătoare de streptococi beta-hemolitici la nivelul gurii şi al gâtului. DSP insistă pe acest aspect şi atenţionează părinţii că prezenţa streptococului beta-hemolitic în exudatul faringian nu înseamnă obligatoriu scarlatină.
După scarlatină rămâne o imunitate durabilă, bazată pe anticorpi antitoxină.
Conform statisticilor DSP, la fiecare început de an şcolar, în Suceava se înregistrează o medie de 100 de cazuri de copii bolnavi.