Restaurarea Cetăţii de Scaun a Sucevei şi finalizarea expoziţiei permanente au transformat acest monument istoric în unul dintre cele mai atractive obiective turistice, atât pentru cei din afara judeţului şi a ţării, cât şi pentru localnici. Acest lucru este vizibil prin prezenţa vizitatorilor la Cetate în orice zi a săptămânii şi, nu de puţine ori, până seara târziu, aproape de ora închiderii, dar mai ales în încasările din vânzarea biletelor.
Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, ne-a declarat luni că în lunile iunie şi iulie încasările din vânzarea biletelor au fost de circa un miliard de lei vechi (100.000 de lei), iar în luna august au depăşit un miliard de lei vechi. Cheltuielile de întreţinere şi cu salariile celor care lucrează aici sunt de aproximativ 300.000.000 de lei vechi lunar (30.000 de lei) şi sunt în întregime acoperite din încasări, ceea ce face ca monumentul restaurat să fie profitabil şi să-şi acopere costurile de funcţionare. Rămân de amortizat costurile cu expoziţia permanentă, care s-au ridicat la 200.000 de euro, însă conducerea muzeului nu şi-a propus ”recuperarea” în câteva luni, ci în 2-3 ani.
O investiţie la fel de profitabilă ca cea în restaurarea Cetăţii este şi cea în restaurarea Muzeului de Istorie. În august, muzeul a avut 10.000 de vizitatori, care au dorit să vadă unul dintre cele mai frumoase şi moderne muzee din ţară. Conform directorului Ursu, în luna septembrie s-a înregistrat o oarecare scădere, în schimb în octombrie numărul celor care au trecut pragul Muzeului de Istorie s-a apropiat din nou de 10.000.
Reamintim că ambele obiective au fost restaurate cu fonduri europene.