Imagini cu femei tinere care cerşesc cu bebeluşi în braţe printre maşini pot fi văzute în mod frecvent în cel puţin trei zone din municipiul Suceava - la intersecţia bulevardului Calea Unirii cu strada Traian Vuia, la ieşirea din oraş spre Şcheia şi în apropierea podului de la Iţcani, în zona hipermarketului Selgros.
În urma unei sesizări, reprezentanţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială din Primăria Suceava, ai Poliţiei Locale şi ai Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului au descins în zona benzinăriilor de la intersecţia dintre Calea Unirii şi strada Traian Vuia şi au descoperit o tânără care cerşea având în braţe un bebeluş. Este vorba despre Sînziana Maria Cuţitariu, în vârstă de 18 ani, din Şcheia, venită la cerşit cu fiica ei în vârstă de numai 4 luni. În ciuda frigului pătrunzător, atât femeia care apela la mila şoferilor opriţi la semafor, cât şi fetiţa ei erau îmbrăcate cu haine puţin călduroase. Inspectorii sociali şi poliţiştii le-au preluat pentru a le duce în Centrul Maternal de Urgenţă Suceava, însă femeia a refuzat categoric să fie găzduită aici. Poliţiştii au găsit asupra ei 13 monede de 50 de bani, o bancnotă de 10 lei, o bancnotă de 5 lei, 12 bancnote de 1 leu şi 20 de monede de 10 bani. Potrivit inspectorilor sociali, mama nu prezenta leziuni şi nu a acuzat loviri, iar copilul nu a putut fi investigat medical fără acordul mamei.
Directorul Direcţiei de Asistenţă Socială din primărie, Narcisa Marchitan, ne-a declarat că a transmis Direcţiei de Protecţie a Copilului toate informaţiile pentru preluarea cazului, deoarece mama are domiciliul pe raza comunei Şcheia şi administraţia locală de aici are competenţa să intervină.
Inspectorii sociali vor să ştie de ce bebeluşii din braţele cerşetoarelor nu plâng niciodată
Directorul executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Lileana Fluture, ne-a informat că femeia a părăsit Centrul Maternal de Urgenţă odată cu patrula de poliţie, astfel că instituţia a solicitat Primăriei Şcheia să efectueze o anchetă socială şi să monitorizeze cazul. ”În funcţie de concluziile anchetei sociale şi de propunerile planului de servicii rămâne să ne pronunţăm cu privire la oportunitatea instituirii unei măsuri de protecţie pentru copil, în interesul superior al acestuia”, a subliniat Lileana Flutur.
Măsurile pot ajunge până la decăderea din drepturile părinteşti, ceea ce înseamnă că respectiva mamă ar rămâne fără principalul ”element” cu care stârneşte mila publică, deci fără sursă de venit.
Chiar dacă, în foarte multe cazuri de cerşetorie cu bebeluşi, inspectorii de la Protecţia Copilului suspectează că starea de linişte sau somnul în care sunt cufundaţi copiii ore în şir, când mama stă la cerşit, sunt induse cu alcool sau alte substanţe, ei nu au baza legală de a impune efectuarea de analize medicale, implicit analize toxicologice. Bebeluşii din braţele cerşetoarelor nu plâng niciodată, constată atât trecătorii, cât şi poliţiştii şi inspectorii sociali. Aceştia din urmă ar vrea să ştie şi de ce, însă copilul are un reprezentant legal – mama - şi, fără consimţământul acestuia, doar un judecător poate decide, pe bază de probe, ca bebeluşului respectiv să-i fie făcute analize.
Reprezentanţii Direcţiei de Protecţia Copilului caută, totuşi, soluţii legale pentru a putea investiga medical toate cazurile care ridică astfel de suspiciuni.