Peste 300 de poliţişti sunt angrenaţi zilele acestea în una dintre cele mai ample acţiuni de prevenire a accidentelor rutiere. Acţiunea intitulată „Educaţia pentru viaţă contează!” a început ieri şi se va finaliza vineri, iar pe lângă poliţişti vor fi implicaţi şi elevi, respectiv cadre didactice.
„ Activităţile, stabilite de comun acord cu cadrele didactice, vor viza informarea, responsabilizarea şi conştientizarea cu privire la riscul rutier şi respectarea legislaţiei rutiere, fiind destinate atât elevilor din ciclul preşcolar, cât şi din ciclurile primar, gimnazial şi liceal. Acţiunile vor fi desfăşurate în toate unităţile de învăţământ preuniversitar, urmărindu-se captarea atenţiei prin activităţi interactive adresate unui grup ţintă cât mai numeros”, a explicat comisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava.
Acţiunile de prevenire se vor derula în peste 700 de unităţi de învăţământ din mediul urban şi rural, beneficiari urmând a fi circa 25.000 de elevi.
„Pentru ciclul preşcolar şi primar au fost pregătite prezentări PowerPoint, filme educative şi concursuri interactive în cadrul cărora copiii să conştientizeze că strada nu este un loc de joacă, să dobândească informaţii minime despre ce înseamnă calitatea de pieton şi ce reguli trebuie să respecte la traversarea străzii. Pentru ciclurile gimnazial şi liceal vor fi prezentări şi filme adaptate grupei de vârstă, cu evidenţierea inclusiv a unor accidente rutiere reale petrecute în ultima perioadă pe raza judeţului Suceava”, a explicat comisarul Ionuţ Epureanu.
Poliţiştii au ales drept grup ţintă copiii, deoarece aceştia sunt cei mai vulnerabili în ceea ce priveşte riscul rutier generat de indisciplina pietonală. Ca drept dovadă, în ultimii ani, adolescenţii au devenit tot mai des şi victime ale unor evenimente rutiere în calitate de biciclişti sau conducători de mopede.
Ce sfaturi au poliţiştii
Pentru prevenirea unor evenimente nedorite, poliţiştii suceveni au venit şi cu un set de recomandări pentru copii. Astfel, aceştia trebuie să traverseze strada doar pe marcajul pietonal, prin dreptul indicatoarelor „Trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai la culoarea verde a acestora. Chiar şi aşa, înainte de a traversa strada copiii trebuie să se asigure atent din ambele părţi pentru a se convinge că nu se apropie nici un autovehicul. Traversarea nu se face în alergare, ci în pas vioi şi perpendicular pe axa drumului. Pe drumurile publice situate în afara localităţilor, ori care nu au trotuare sau poteci laterale, se circulă numai pe partea stângă şi cât mai aproape de margine. Poliţiştii mai precizează că după coborârea din mijloacele de transport public copiii nu trebuie să traverseze strada prin faţa ori prin spatele acestora, ci doar după plecarea lor din staţie, dar şi atunci numai prin locurile marcate.
Părinţii sunt sfătuiţi, de asemenea, să aibă grijă de copii şi să le explice modalităţile legale de traversare a străzii.