Modul în care Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar Veterinară au oferit informaţii cu privire la focarul de rabie confirmat în comuna Zvoriştea l-a nemulţumit pe prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim. Acesta a precizat că Prefectura a constituit în acest caz grupul tehnic în situaţii de urgenţă pentru gestionarea acestei situaţii. Constantin Harasim a spus că acest grup este condus de DSP Suceava, iar în general problema de la Zvoriştea a fost gestionată bine. Singura nemulţumire majoră a prefectului a fost cea legată de modul în care DSP şi DSV au comunicat presei numărul persoanelor care au luat contact cu vaca la care a fost confirmată prezenţa virusului turbării. „Ca prefect mi-aş fi dorit ca pe site-ul celor două instituţii să văd un comunicat sau să văd o analiză cu datele de evoluţie a persoanelor care au intrat în contact cu animalul la care s-a confirmat virusul turbării. Am fost sunat de presă, care pe bună dreptate mi-a spus că de la DSP s-a transmis că sunt 11 persoane, dar de la DSV a aflat că sunt 13”, a arătat prefectul judeţului Suceava. Constantin Harasim a spus că în situaţia în care ar mai fi apărut persoane care au intrat în contact cu animalul şi care au fost internate, DSP Suceava trebuia să le ia în evidenţă şi să prezinte o situaţie exactă. „Eu spun că a fost un incident minor, dar nu e bine să ne vedem pe posturile naţionale, iar această problemă să apară ca o disfuncţionalitate. Mai mult, puteam fi acuzaţi că am ţinut la 11 numărul persoanelor care au intrat în contact cu animalul, că nu voiam să spunem adevărul că în realitate sunt 13”, a spus Harasim.
Reamintim că Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat vinerea trecută prezenţa virusului turbării în probele trimise de la o vacă din comuna Zvoriştea, iar 13 persoane care au venit în contact cu animalul bolnav au început tratamentul antirabic pentru a preveni apariţia bolii.
Printre acestea se numără cei patru membri ai familiei proprietarului animalului, doi adulţi şi doi copii, dar şi doi medici veterinari care au efectuat diverse tratamente bovinei respective înaintea apariţiei semnelor clinice de rabie.