Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu şi colegul său de partid senatorul Titus Corlăţean au iniţiat o propunere legislativă pentru transferul parcului Şipote din Suceava în domeniul public al municipiului. Iniţiativa legislativă prevedere transmiterea unor terenuri în suprafaţă totală de 65,1 hectare, reprezentând trupul de pădure Şipote, aflate în domeniul public al statului, din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Direcţia Silvică Suceava, ca pădure parc, în domeniul public al municipiului Suceava, pentru amenajarea unei zone de agrement ce va constitui obiectul unui proiect european ce va fi realizat în parteneriat cu Zona Metropolitană Suceava.
În expunerea de motive pentru susţinerea acestui proiect de lege, iniţiatorii explică faptul că această solicitare este motivată de faptul că transferul acestui teren este necesar pentru ca Zona Metropolitană Suceava, împreună cu Primăria şi Consiliul Judeţean Suceava, să atragă fonduri europene pentru o zonă de agrement, în condiţiile în care aceasta se poate realiza doar dacă este amenajată ca pădure parc. „Trecerea terenului solicitat din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a municipiului Suceava ar putea fi realizată doar printr-un act normativ cu putere de lege, care, prin excepţie de la prevederile Codului Silvic, să permită constituirea dreptului de proprietate”, a explicat Ovidiu Donţu.
El a mai spus că din documentaţiile prezentate deja de autorităţile locale din judeţul Suceava rezultă că acestea intenţionează să realizeze din fonduri europene un proiect de reabilitare a Cetăţii de Scaun a Sucevei, dar şi a zonelor de protecţie aferente. „În zonele de protecţie aferente Cetăţii de Scaun se regăseşte o suprafaţă de 65,1 hectare ce aparţine fondului forestier. Proiectul de reabilitare poate deveni operaţional, în sensul accesării de fonduri europene, doar în situaţia în care terenul pe care se va implementa proiectul se află în proprietatea sau administrarea solicitantului. Având în vedere reglementările în vigoare privind fondul forestier naţional, referitoare la calitatea RNP – Romsilva de unic administrator al fondului forestier domeniu public al statului, singura posibilitate de realizare a acestui proiect o reprezintă amenajarea acestuia ca pădure-parc şi trecerea terenului în domeniul public al municipiului Suceava”, consideră iniţiatorii acestui proiect de lege.
Ovidiu Donţu a subliniat că în proiect se precizează în mod expres faptul că terenurile transmise în administrarea municipiului Suceava nu pot primi altă destinaţie decât cea de amenajarea a unei zone de agrement pe fonduri europene şi proprii, iar în situaţia în care această prevedere nu se respectă, parcul Şipote revine de drept în administrarea RNP – Romsilva, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare. Trebuie spus că în momentul de faţă parcul Şipote se află în administrarea Ocolului Silvic Pătrăuţi.